Eljárás : 2019/2513(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000123/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000123/2018 (B8-0002/2019)

Viták :

PV 31/01/2019 - 3
CRE 31/01/2019 - 3

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 193kWORD 19k
2018. november 20.
O-000123/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000123/2018
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Iratxe García Pérez, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Evelyn Regner, Anna Hedh, a(z) S&D képviselőcsoport nevében

 Tárgy: A nők vezetőtestületi tagságáról szóló irányelvre irányuló javaslat
 Válasz a plenáris ülésen 

2012 novemberében az Európai Bizottság irányelvre irányuló javaslatot tett közzé a tőzsdén jegyzett társaságok nem ügyvezető igazgatói körében a nemek közötti jobb egyensúlyról (közismertebb nevén: a nők vezetőtestületi tagságáról szóló irányelv). Ez az Európai Parlament régóta hangoztatott felhívásának eredménye a Bizottság felé, amelyet lépések tételére sürgetett. A javaslat azt a célt tűzte ki, hogy a nem ügyvezető igazgatói pozíciók legalább 40%-át az alulreprezentált nem tagjai töltsék be a vállalati igazgatótanácsokban, amely célt 2020-ig kell elérni a magánszektorban és 2018-ig a közszférában (az úgynevezett „eljárási kvóta”).

Úgy véljük, hogy ez az irányelv nagyon fontos eszköz a tekintetben, hogy a nemek között nagyobb egyenlőséget érjünk el a gazdasági döntéshozatal legmagasabb szintjén, és ahogy számos tanulmány is bizonyítja, növeljük a cégek versenyképességét azáltal, hogy a tehetségeket a társadalom egészéből merítjük.

A Parlament 2013 novemberében, jelentős többpárti többséggel elfogadta első olvasatbeli álláspontját az irányelv elfogadására tekintettel. A Parlament álláspontja nagyon kevés módosítást tartalmaz, jelezve a Tanács felé, hogy megállapodás érhető el a javaslatról. Néhány tagállam fenntartásai miatt azonban még nem született megállapodás, és a javaslat megrekedt a Tanácsnál.

Az utóbbi évek során a nemek közötti egyenlőség témája újból lendületet és erőt kapott sok tagállamban, és a tagállamok kormányainak korábban nyugtalanságra okot adó összetétele,, megváltozott. A spanyol kormány például nemrég bejelentette az osztrák elnökségnek, hogy visszavonja a javaslattal kapcsolatos fenntartásait, és felajánlotta, hogy aktívan együttműködik az uniós partnerekkel a megállapodáshoz szükséges megfelelő többség elérése érdekében.

Elfogadta-e az osztrák elnökség a spanyol kormány javaslatát, hogy még a jelenlegi parlamenti ciklus vége előtt felveszi a „nők a vezetőtestületekben” dossziét a decemberi tanácsi ülés napirendjére egyrészt az irányelv körül kialakult patthelyzet feloldása, másrészt a nemek közötti egyenlőségnek az uniós vita fókuszába való visszahelyezése érdekében? Ha nem, miért? Mi a tagállamok legutóbbi álláspontja e dossziét illetően?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. november 29.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat