Процедура : 2018/2953(RSP)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : O-000124/2018

Внесени текстове :

O-000124/2018 (B8-0420/2018)

Разисквания :

PV 13/12/2018 - 15
CRE 13/12/2018 - 15

Гласувания :

Приети текстове :


Парламентарни въпроси
PDF 188kWORD 20k
20 ноември 2018 г.
O-000124/2018
Въпрос с искане за устен отговор O-000124/2018
до Комисията
Член 128 от Правилника за дейността
Czesław Adam Siekierski, от името на Комисия по земеделие и развитие на селските райони

 Относно: Разпространение на африканската чума по свинете
 Отговор по време на пленарно заседание 

Африканската чума по свинете е инфекциозно заболяване по домашните и дивите свине, обикновено с фатален край. То представлява сериозна заплаха за сектора на свиневъдството, с опустошителни непреки икономически загуби, тъй като някои трети държави налагат внезапни и пълни забрани за вноса на свине, свинско месо и продукти от свинско месо от държава, в която е открита африканска чума по свинете. Понастоящем са засегнати 10 държави членки.

Дивите свине са носители на вируса и го разпространяват и той може да се разпространи в стопанствата за домашни свине. Нещо повече, хората неволно разпространяват вируса в далечни нови незаразени региони. Очевидно е, че е необходим глобален подход, който включва всички компетентни органи, професионални организации, сдружения на ловци и граждани, за да се предотврати, контролира и премахне африканската чума по свинете. Важно е държавите членки да разпространяват сред стопанствата точна информация за биологичната сигурност, така че земеделските стопани, намиращи се на предна линия, да могат да предприемат незабавни мерки за спиране разпространението на болестта.

В допълнение към мерките за превенция и контрол, които Комисията вече е определила и които следва да се прилагат, когато съществува съмнение или е потвърдено наличието на африканска чума по свинете в стопанства или при диви свине:

1. Как ще гарантира Комисията, че дейностите на всички органи, компетентни в областта на здравето на животните, дивите животни, автомобилния транспорт и митниците, са тясно координирани?

2. Какви стъпки, в т.ч. предоставяне на финансова помощ на засегнатите стопани, планира тя, за да контролира и ликвидира заболяването?

3. Как подхожда тя към несъразмерните забрани, приети от някои трети държави по отношение на износа на свине, свинско месо и продукти от свинско месо от засегнатите държави членки?

Език, на който е внесен въпросът: EN
Последно осъвременяване: 29 ноември 2018 г.Правна информация - Политика за поверителност