Parlamentarno pitanje - O-000124/2018Parlamentarno pitanje
O-000124/2018

  Širenje afričke svinjske kuge

  Pitanje za usmeni odgovor O-000124/2018
  upućeno Komisiji
  članak 128
  Czesław Adam Siekierski, u ime Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj

  Postupak : 2018/2953(RSP)
  Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
  Odabrani dokument :  
  O-000124/2018
  Podneseni tekstovi :
  O-000124/2018 (B8-0420/2018)
  Glasovanja :
  Doneseni tekstovi :

  Afrička svinjska kuga je zarazna bolest kod svinja i divljih svinja koja je obično smrtonosna. Ona predstavlja veliku prijetnju svinjogojstvu uz goleme neizravne gospodarske gubitke u tom sektoru jer treće zemlje uvode iznenadne i potpune zabrane na svinje, svinjsko meso i svinjske proizvode koji se uvoze iz zemalja u kojima je otkrivena afrička svinjska kuga. Trenutačno je tom bolesti pogođeno 10 država članica EU-a.

  Divlje svinje nose i šire virus koji se može proširiti na domaća svinjogojska gospodarstva. Štoviše, ljudi su nenamjerno proširili virus preko velike udaljenosti na nove, nezaražene regije. Jasno je potreban globalni pristup koji uključuje sva nadležna tijela, stručne organizacije, lovačke udruge i građane kako bi se spriječila, kontrolirala i iskorijenila afrička svinjska kuga. Važno je da države članice šalju farmama točne podatke u pogledu sigurnosti kako bi poljoprivrednici, koji su najizloženiji, mogli poduzeti hitne korake kako bi spriječili širenje bolesti.

  Osim mjera prevencije i kontrole koje je Komisija već utvrdila i koje se primjenjuju u slučaju sumnje na afričku svinjsku kugu ili njezine potvrđenosti na poljoprivrednim gospodarstvima ili kod divljih svinja:

  1. Kako će Komisija osigurati da su aktivnosti svih nadležnih tijela u području zdravlja životinja, divljih vrsta, cestovnog prijevoza i carine čvrsto koordinirane?

  2. Koje korake, uključujući pružanje financijske pomoći pogođenim poljoprivrednicima, namjerava poduzeti kako bi bolje kontrolirala i iskorijenila bolest.

  3. Što poduzima u pogledu nerazmjernih zabrana koje su određene treće zemlje donijele za uvoz svinja, svinjskog mesa i svinjskih proizvoda iz pogođenih država članica?

  Posljednje ažuriranje: 29. studenog 2018.
  Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti