Procedură : 2018/2953(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000124/2018

Texte depuse :

O-000124/2018 (B8-0420/2018)

Dezbateri :

PV 13/12/2018 - 15
CRE 13/12/2018 - 15

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 183kWORD 19k
20 noiembrie 2018
O-000124/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000124/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Czesław Adam Siekierski, în numele Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală

 Subiect: Răspândirea pestei porcine africane
 Răspuns în plen 

Pesta porcină africană (PPA) este o boală infecțioasă, de obicei mortală, întâlnită la porcii domestici și la mistreți. Aceasta reprezintă o amenințare serioasă pentru creșterea porcinelor, cu pierderi economice indirecte devastatoare pentru sectorul cărnii de porc, deoarece, după detectarea PPA într-o țară producătoare, țările terțe impun imediat interdicții complete asupra importului de porci, carne de porc și produse din carne de porc provenind din respectiva țara producătoare. În prezent, sunt afectate 10 dintre statele membre ale UE.

Porcii mistreți sunt purtători ai virusului și îl transmit, iar acesta se poate răspândi în rândul populațiilor de porci din crescătorii. În plus, oamenii răspândesc în mod neintenționat virusul în noi regiuni situate la distanțe mari, în care nu existau încă focare. Pentru a preveni, a controla și a eradica PPA, este necesară, în mod clar, o abordare globală, care să implice toate autoritățile competente, organizațiile profesionale, asociațiile de vânători și cetățenii. Este important ca statele membre să comunice fermelor informații exacte privind biosecuritatea, astfel încât fermierii care se află în prima linie să poată lua măsuri imediate pentru a împiedica răspândirea bolii.

Pe lângă măsurile de prevenire și control care au fost stabilite deja de către Comisie și care trebuie aplicate în cazul în care prezența virusului este suspectată sau confirmată în crescătorii sau în rândul populației de porci mistreți:

1. Cum se va asigura Comisia că există o strânsă coordonare între activitățile desfășurate de către toate autoritățile competente în domeniul sănătății animalelor, al gestionării faunei sălbatice, al transportului rutier și al vămilor?

2. Ce măsuri, inclusiv acordarea de ajutor fermierilor afectați, intenționează Comisia să adopte pentru a controla mai bine și a eradica această boală?

3. Cum intenționează Comisia să abordeze interdicțiile disproporționate impuse de anumite țări terțe cu privire la exporturile de porci, de carne de porc și de produse din carne de porc provenind din statele membre afectate?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 29 noiembrie 2018Aviz juridic - Politica de confidențialitate