Regresul drepturilor femeii și al egalității de gen în UE
29.11.2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000135/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
João Pimenta Lopes
în numele Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen
Recent, la nivel mondial s-au înregistrat tendințe care semnalează un regres tot mai mare al drepturilor femeii și al egalității de gen. Drepturile lucrătorilor și drepturile economice, sociale și culturale au fost compromise prin discriminarea și excluderea într-o mai mare măsură a femeilor. Rata globală a sărăciei și a șomajului în rândul femeilor este mai mare, iar diferențele îngrijorătoare la nivelul salariilor și al pensiilor între femei și bărbați persistă.
În UE, indicele egalității de gen relevă inegalități persistente, cu progrese marginale doar în perioada 2005-2015. Pe lângă refuzul din ce în ce mai răspândit de a recunoaște existența inegalităților în statele membre, s-a încercat în repetate rânduri să se limiteze deciziile femeilor în legătură cu propriul corp și să li se impună acestora un rol mai conservator. Unele rețele au pledat în special împotriva drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor, promovând în același timp discriminarea și violența împotriva persoanelor LGBTI, cu consecințe practice în mai multe state membre. Reformele din domeniul educației au fost oprite, iar egalitatea de gen, studiile de gen și educația sexuală cuprinzătoare au fost afectate în mod negativ, ceea ce împiedică combaterea de la o vârstă fragedă a stereotipurilor dăunătoare.
Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este în continuare o problemă stringentă în majoritatea statelor membre, iar ratificarea și implementarea Convenției de la Istanbul rămân incomplete sau riscă să regreseze. Formele noi sau intensificate de violență invadează spațiul social și digital: discursuri sexiste de ură, misoginie și violență online. Organizațiile pentru drepturile femeilor se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare în unele state membre din cauza criteriilor restrictive și a sarcinilor administrative, precum și cu un mediu ostil mai răspândit. Din păcate, am ajuns în punctul în care simpla recunoaștere a acestei tendințe negative este departe de a fi suficientă.
Ce tip de măsuri ia Comisia pentru a contracara acest regres din ce în ce mai accentuat? Depune Comisia eforturi pentru a identifica principalele cauze ale acestui regres la nivelul UE? Având în vedere dovezile existente și caracterul răspândit al acestui regres în toate statele membre, are Comisia în vedere elaborarea unei strategii pentru combaterea sa și pentru consolidarea promovării egalității de gen și a integrării perspectivei de gen în ansamblu? Care este poziția adoptată în cadrul Planului de acțiune al UE privind egalitatea de gen 2016-2020? Cum cooperează Comisia cu mișcările care promovează drepturile femeilor pe teren, care sunt deseori amenințate?
Depunere: 29.11.2018
Trimisă: 3.12.2018
Termen pentru răspuns: 10.12.2018