Parlamentarna pitanja
PDF 45kWORD 18k
6. veljače 2019.
O-000011/2019

Pitanje za usmeni odgovor O-000011/2019

upućeno Komisiji

članak 128

Sirpa Pietikäinen, Christel Schaldemose, Jadwiga Wiśniewska, Anneli Jäätteenmäki, Stefan Eck, Bas Eickhout, Eleonora Evi

u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane


  Predmet: Važnost urbane i zelene infrastrukture - Europska godina zelenijih gradova 2020.

„Europska godina zelenijih gradova 2020.” inicijativa je platforme europskih nevladinih organizacija koja okuplja organizacije aktivne u raznim područjima, od prava djece, osoba s invaliditetom i starijih ljudi do osoba koje boluju od astme ili pate od alergija, sportskih organizacija, ekoloških skupina i organizacija građana. Cilj te inicijative istaknuti je činjenicu da uvođenje prirode u naše gradove i povećanje zelenih površina u našim četvrtima predstavljaju neke od najzanemarenijih instrumenata koji su nam na raspolaganju za povećanje kvalitete života europskih građana, povećanje količine i kvalitete istraživanja i razvoja novih inovacija, za poticanje građana na djelovanje i poboljšanje svojih četvrti, stvaranje kulture u kojoj se zelene površine cijene, za povećanje broja zelenih infrastrukturnih projekata, povezivanje postojećih inicijativa i razmjenu najbolje prakse među državama članicama, za izradu plana povećanja zelenih površina europskih gradova do 2030. te, u konačnici, za povezivanje svih postojećih inicijativa u području zelene infrastrukture, razmjenu najbolje prakse i pokretanje općeg plana na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Zelenom infrastrukturom mogli bi se na jednostavan i troškovno učinkovit način riješiti brojni problemi urbanih sredina, poput ekstremnih vremenskih pojava, prijetnji bioraznolikosti, zadržavanja CO2 u atmosferi, onečišćenja i zdravstvenih rizika.

 Namjerava li Komisija proglasiti ili podržati proglašenje 2020. kao godine zelenijih gradova kako bi se skrenula pozornost na važnost zelene infrastrukture u urbanim sredinama?

 Kako Komisija trenutačno olakšava razmjenu najboljih i inovativnih primjera prakse među državama članicama i gradovima u području povećanja zelenih površina u urbanim sredinama? Smatra li da u tom području ima prostora za tješnju suradnju?

Podneseno: 6.2.2019

Proslijeđeno: 8.2.2019

Rok za odgovor: 15.2.2019

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 8. veljače 2019.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti