Întrebare parlamentară - O-000012/2019Întrebare parlamentară
O-000012/2019

Modificarea genomului celulelor reproducătoare umane

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000012/2019
adresată Consiliului
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Miroslav Mikolášik, Peter Liese
în numele Grupului PPE

Procedură : 2019/2568(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000012/2019
Texte depuse :
O-000012/2019 (B8-0011/2019)
Voturi :
Texte adoptate :

Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor de editare a genomului, în special CRISPR/Cas9, a generat progrese semnificative în ceea ce privește înțelegerea și tratarea afecțiunilor medicale grave. Cu toate acestea, dacă modificarea genomului celulelor somatice este în faza studiilor clinice și se desfășoară cu respectarea de criterii translaționale riguroase și responsabile, editarea genomului celulelor reproducătoare poate da naștere unei interpretări ambigue a interdicției recunoscute la nivel internațional a modificării celulelor reproducătoare umane.

În timpul celui de-al doilea Summit internațional privind editarea genomului uman, desfășurat la Hong Kong în perioada 27-29 noiembrie 2018, prima utilizare clinică a editării genomului celulelor reproducătoare a fost anunțată în mod neașteptat de către cercetătorul chinez He Jiankui, care a susținut că aceasta a dus la nașterea a doi copii. Deși această afirmație nu a fost verificată, acțiunea menționată a fost, în orice caz, profund eronată și neetică, așa cum a confirmat întreaga comunitate științifică internațională.

Editarea genomului celulelor reproducătoare în cazul embrionilor și gameților prezintă un risc serios de producere a unor efecte nocive neintenționate nu numai pentru individ, ci și pentru descendenții acestuia. Modificările genetice care se moștenesc ar putea duce la modificări care să afecteze toate generațiile viitoare. În plus, această procedură subminează grav demnitatea umană. Interzicerea modificării genomului celulelor reproducătoare este ancorată în acorduri internaționale precum Declarația universală privind genomul uman și drepturile omului și Convenția de la Oviedo, precum și legislația UE[1].

Având în vedere cele menționate anterior:

1. Este Consiliul conștient de nevoia urgentă de a aborda consecințele etice și juridice ale modificării genomului celulelor reproducătoare umane asupra sănătății copiilor și generațiilor viitoare și de a sprijini, prin urmare, o interdicție la nivel mondial a modificării genomului uman pentru a împiedica experimentele umane neetice?

2. Ce măsuri intenționează să ia Consiliul pentru a promova un dialog public mai larg și dezbateri bazate pe o interpretare corectă a progresului științific într-un context social?

Depunere: 7.2.2019

Trimisă: 8.2.2019

Termen pentru răspuns: 1.3.2019

Ultima actualizare: 8 februarie 2019
Aviz juridic - Politica de confidențialitate