Parlamentarna pitanja
PDF 48kWORD 19k
6. ožujka 2019.
O-000021/2019

Pitanje za usmeni odgovor O-000021/2019

upućeno Komisiji

članak 128

Gerben-Jan Gerbrandy

u ime Kluba ALDE

Eleonora Evi

u ime Kluba EFDD

Kathleen Van Brempt, Seb Dance

u ime Kluba S&D

Merja Kyllönen

u ime Kluba GUE/NGL

Bas Eickhout

u ime Kluba Verts/ALE


  Predmet: Nedavna zbivanja u vezi sa skandalom "Dieselgate"

U izjavi za medije od 16. listopada 2018. o programu rada Revizorskog suda za 2019., predsjednik Revizorskog suda Klaus-Heiner Lehne najavio je da će Revizorski sud razmotriti pristup EU-a mjerenju emisija vozila kako bi se utvrdilo „ispunjava li EU svoje obećanje”. Uzimajući u obzir zabrinutost izraženu u informativnom dokumentu Revizorskog suda od 7. veljače 2019., koje mjere Komisija namjerava poduzeti:

a. kako bi s tržišta povukla „velik broj vozila koja izrazito zagađuju okoliš”?

b. kako bi razumjela i riješila pitanje ograničenog učinka koji aktualni opoziv vozila ima na emisije NOx, imajući u vidu i ograničeni učinak pokrenutih softverskih ažuriranja?

c. kako bi pratila uspostavu i provedbu nadzornih provjera u državama članicama?

d. kako bi proizvođače automobila spriječila da u okviru laboratorijskog WLTP ispitivanja pronađu nova fleksibilna rješenja za smanjenje svojih emisija CO2?

e. kako bi se osiguralo da proizvođači ne optimiziraju vozila za testiranje stvarnih emisija tijekom vožnje? Hoće li Komisija na temelju svojih instrumenata testirati vozila u optjecaju izvan parametara testiranja stvarnih emisija tijekom vožnje?

U svjetlu informativnog dokumenta Revizorskog suda, zašto je Komisija odlučila podnijeti žalbu na presudu Suda Europske unije u predmetima T-339/16, T-352/16 i T-391/16? Hoće li ta odluka utjecati na pomicanje roka koji je utvrdio Sud i prije kojeg je moguće zadržati manevarski prostor?

Hoće li Komisija, u skladu s preporukom Europskog ombudsmana u predmetu 1275/2018/EWM, odobriti znatno slobodniji pristup zapisnicima sa sjednica tehničkih odbora općenito, a posebno Tehničkog odbora za motorna vozila?

Naposljetku, više od dvije godine nakon što je Komisija odlučila pokrenuti postupak zbog povrede prava, taj je postupak još uvijek u početnoj fazi. Kada Komisija namjerava završiti okončati prvu fazu i izdati obrazloženo mišljenje?

Podneseno: 6.3.2019

Proslijeđeno: 8.3.2019

Rok za odgovor: 15.3.2019

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 11. ožujka 2019.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti