Σύμφωνα με τον ΔΟΜ[1], ως τις 28 Αυγούστου 2019, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο θάλασσα ανήλθε σε 909. Στις 29 Μαρτίου 2019 το Συμβούλιο παρέτεινε την εντολή της επιχείρησης «Sophia» της Eunavfor MED ως τις 30 Σεπτεμβρίου, περιορίζοντάς την, ωστόσο, στις εναέριες επιχειρήσεις, και αναστέλλοντας τις θαλάσσιες επιχειρήσεις (σκάφη). Η Ιταλία έχει κλείσει τους λιμένες της για τους διασωθέντες στη θάλασσα και έχει μειώσει σημαντικά τις συντονιστικές της δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Με την υποστήριξη της Επιτροπής, ορισμένα κράτη μέλη υποδέχονται τους διασωθέντες βάσει ενός ad hoc μηχανισμού διάσωσης που απαιτεί από τα πληρώματα και τους διασωθέντες να παραμένουν στην ανοικτή θάλασσα για αρκετές μέρες, αν όχι για εβδομάδες, προτού τους επιτραπεί να εισέλθουν σε ασφαλή λιμένα. Με ψήφισμα του Κοινοβουλίου, του Απριλίου του 2016, σχετικά με την κατάσταση στη Μεσόγειο και την ανάγκη για μια ολιστική πολιτική της ΕΕ στη μετανάστευση επισημάνθηκε ότι «οι ιδιώτες πλοίαρχοι ή οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίοι βοηθούν στην πράξη άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα, δεν πρέπει να διακινδυνεύουν να τιμωρηθούν για την παροχή αυτής της βοήθειας». Τον Ιούλιο του 2018, το Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να παράσχει στα κράτη μέλη κατευθυντήριες γραμμές που αποτρέπουν την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινοβούλιο ζητεί από την Επιτροπή να διευκρινίσει την υποστήριξη που παρέχει για την ενίσχυση των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο:
–όσον αφορά τις δραστηριότητες συντονισμού στη Μεσόγειο·
–αποσαφηνίζοντας ποιες μορφές διευκόλυνσης δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται από τα κράτη μέλη, και
–συνεισφέροντας στην εξεύρεση λύσης για την κατανομή των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα σύμφωνα με την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών.