Parlamentarna pitanja
PDF 44kWORD 10k
28. studenog 2019.
O-000039/2019
Pitanje za usmeni odgovor
upućeno Komisiji
Članak 136. Poslovnika
Pascal Durand
u ime Kluba zastupnika Renew-a
Marie Toussaint
u ime Kluba zastupnika Verts/ALE-a
 Predmet: Reforma općih načela komitologiije

Komisija je početkom 2017. objavila zakonodavni prijedlog o preispitivanju takozvanog postupka komitologije u okviru kojeg Komisija izvršava provedbene ovlasti koje joj je dodijelio zakonodavac EU-a uz pomoć odbora predstavnika država članica. U tom Prijedlogu uredbe ustraje se u potrebi za jamčenjem veće odgovornosti država članica u postupku donošenja odluka koji vodi donošenju provedbenih akata.

Cilj je te reforme izbjeći previše čest scenarij u kojem komitološki odbori sastavljeni od predstavnika država članica ne mogu postići kvalificiranu većinu te stoga glasovanje završavaju nedavanjem mišljenja. U obrazloženju Prijedloga uredbe Komisija priznaje da je problematično to što se odobrenja za GMO ili aktivne tvari u pesticidima mogu dati čak i u slučajevima nedavanja mišljenja jer se „te odluke često odnose na politički osjetljiva pitanja koja izravno utječu na građane i poduzeća, osobito u području zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja i biljaka”. Nadalje, u većini slučajeva prevladava stajalište većine država članica da glasuju protiv ili da se suzdrže od glasovanja.

Člankom 6. stavkom 3. Uredbe o komitologiji iz 2011. Komisija se ne obvezuje na davanje odobrenja u slučajevima kad žalbeni odbor nije dao mišljenje, a u uvodnoj izjavi 14. te Uredbe navodi se da bi Komisija trebala izbjegavati suprotstavljanje prevladavajućem stajalištu žalbenog odbora. Parlament je u osmom sazivu donio nekoliko rezolucija kojima se protivi provedbi odluka o stavljanju osjetljivih tvari i proizvoda na tržište zbog zabrinutosti u pogledu rizika za zdravlje ljudi i životinja te za okoliš. Međutim, Komisija i dalje donosi provedbene akte u slučajevima nedavanja mišljenja, što znači da to čini bez potpore država članica i unatoč prigovorima Parlamenta.

Kako Komisija objašnjava činjenicu da i dalje donosi provedbene akte ako je očito da nema potporu suzakonodavaca?

Hoće li Komisija nastaviti sa svojim početnim prijedlogom reforme Uredbe o komitologiji i njezinih općih načela o mehanizmima nadzora država članica nad izvršavanjem provedbenih ovlasti Komisije?

Kako Komisija namjerava prekinuti zastoj u Vijeću u vezi s tim pitanjima?

Podneseno: 28/11/2019

Rok za odgovor: 29/02/2020

Izvorni jezik pitanja: PT
Posljednje ažuriranje: 6. prosinca 2019.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti