Parlamentarna pitanja
PDF 45kWORD 10k
9. prosinca 2019.
O-000045/2019
Pitanje za usmeni odgovor
upućeno Komisiji
Članak 136. Poslovnika
Mairead McGuinness, István Ujhelyi, Frédérique Ries, Martin Häusling, Luisa Regimenti, Pietro Fiocchi, Kateřina Konečná
u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane
 Predmet: Inicijativa EU-a za oprašivače

Inicijativom EU-a za oprašivače nastoji se riješiti problem smanjenja broja oprašivača i doprinijeti globalnim naporima za njihovo očuvanje. Međutim, inicijativom se nedovoljno razmatraju glavni uzroci smanjenja njihova broja.

Obaviješteni smo da će nova Komisija izraditi strategiju o biološkoj raznolikosti za razdoblje nakon 2020. Kako Komisija namjerava povećati usklađenost i kompatibilnost između Inicijative EU-a za oprašivače, strategije o biološkoj raznolikosti, mjera za razdoblje nakon 2020, idućeg višegodišnjeg financijskog okvira i nove zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)? Podupire li Komisija uključivanje novog indeksa oprašivača u ZPP?

Kako će Komisija poboljšati provedbu Uredbe o sredstvima za zaštitu bilja i Direktive o održivoj uporabi pesticida te potaknuti inovacije u području alternativnih metoda i integrirati ih u ZPP? Kako Komisija namjerava podupirati razvoj niskorizičnih pesticida, uključujući organske pesticide, koji su bezopasni za oprašivače?

Namjerava li Komisija primijeniti načelo predostrožnosti predlaganjem zakonodavstva kojim se zabranjuje proizvodnja, prodaja i uporaba svih pesticida na bazi neonikotinoida u cijeloj Uniji bez izuzeća?

Kako Komisija planira ispitati zakonitost odstupanja u hitnim slučajevima kojima se dopušta upotreba zabranjenih pesticida i koje se mjere praćenja planiraju?

Profesionalni korisnici pesticida imaju obvezu vođenja precizne evidencije korištenja pesticida u skladu s člankom 67. Uredbe (EK) 1107/2009. Planira li Komisija države članice obvezati da te podatke učine dostupnima javnosti?

Kada će Komisija objaviti svoje zakašnjelo izvješće o sljedivosti upotrebe pesticida?

Podneseno: 09/12/2019

Rok za odgovor: 10/03/2020

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 13. prosinca 2019.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti