Parlamenti kérdések
PDF 46kWORD 10k
2019. december 10.
O-000047/2019
Szóbeli választ igénylő kérdés
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Róża Thun und Hohenstein, Antonius Manders, Andreas Schwab, Edina Tóth, Maria Da Graça Carvalho
a PPE képviselőcsoport nevében
 Tárgy: Egységes töltő a hordozható rádióberendezésekhez

Az Európai Parlament képviselői már több mint 10 éve kampányolnak a hordozható rádióberendezések – többek között mobiltelefonok, táblagépek, e-könyv-olvasók, intelligens kamerák, viselhető elektronikus eszközök és más közepes vagy kis méretű elektronikus eszközök – egységes töltőjéért. A Bizottság erőfeszítései ellenére az ágazati szereplők közötti önkéntes megállapodások nem hoztak kielégítő eredményeket. Az EU-ban szinte minden háztartásban több régi töltő is összegyűlt, ami becslések szerint évente több mint 51 000 tonna elektronikus hulladékot jelent. A fogyasztók kötelesek minden új készülékkel új töltőt vásárolni. Utazásaik alkalmával arra kényszerülnek, hogy magukkal vigyék a hasonló eszközökhöz szükséges különböző töltőket. Ez korlátozza az uniós polgárok szabad mozgását és a társadalomban való teljes körű részvételét, valamint szükségtelen környezeti terhelést okoz.

Sürgős uniós fellépésre van szükség ebben a kérdésben. Sürgősen el kell fogadnunk a hordozható rádióberendezések egységes töltőjére vonatkozó szabványt. Ezért felkérjük a Bizottságot, hogy kezdje meg a rádióberendezésekről szóló 2014/53/EU irányelvet kiegészítő, felhatalmazáson alapuló jogi aktus 2020. júliusig történő elfogadására irányuló folyamatot, amelynek révén be lehet vezetni az egységes töltőt.

Mikor fogja a Bizottság bemutatni a mobiltelefonok és más kompatibilis eszközök egységes töltőinek bevezetéséről szóló hatásvizsgálat eredményeit?

A vezeték nélküli töltési technológiák használata további potenciális előnyökkel jár. Hogyan kívánja a Bizottság biztosítani a különböző vezeték nélküli töltők és a különböző hordozható rádióberendezések interoperabilitását?

Tervez-e a Bizottság jogalkotási kezdeményezéseket a tagállamokban újrafeldolgozott kábelek és töltők mennyiségének növelésére?

Hogyan fogja a Bizottság biztosítani, hogy a fogyasztók ne legyenek kénytelenek minden egyes új eszközzel új töltőt vásárolni, ezáltal csökkentve a környezeti terhelést?

Előterjesztve: 10/12/2019

Határidő: 11/03/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2019. december 16.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat