Parlementaire vragen
PDF 44kWORD 10k
10 december 2019
O-000047/2019
Vraag met verzoek om mondeling antwoord
aan de Commissie
Artikel 136 van het Reglement
Róża Thun und Hohenstein, Antonius Manders, Andreas Schwab, Edina Tóth, Maria da Graça Carvalho
namens de PPE-Fractie
 Betreft: Universele lader voor mobiele radioapparatuur

Al meer dan tien jaar dringen leden van het Europees Parlement aan op een universele lader voor mobiele radioapparatuur, met inbegrip van mobiele telefoons, tablets, e-readers, slimme camera’s, draagbare elektronica en andere kleine of middelgrote elektronische toestellen. Ondanks de inspanningen van de Commissie hebben vrijwillige overeenkomsten tussen actoren uit de sector geen bevredigende resultaten opgeleverd. Bijna elk huishouden in de EU heeft vermoedelijk meerdere oude opladers liggen, die volgens ramingen meer dan 51 000 ton elektronisch afval per jaar genereren. De consumenten zijn verplicht bij alle nieuwe toestellen nieuwe opladers te kopen. Als zij op reis gaan, moeten zij noodgedwongen verschillende opladers voor gelijkaardige toestellen meenemen. Dit beperkt het vrije verkeer van EU-burgers en hun volledige deelname aan de samenleving, en leidt tot een onnodige ecologische voetafdruk.

De EU moet dringend actie op dit gebied ondernemen. Zo moet er dringend een norm voor een universele lader voor mobiele radioapparatuur worden goedgekeurd. Daarom roepen wij de Commissie op om als eerste stap tegen juli 2020 de gedelegeerde handeling vast te stellen ter aanvulling van Richtlijn 2014/53/EU betreffende radioapparatuur, die de universele lader moet invoeren.

Wanneer zal de Commissie de resultaten presenteren van de effectbeoordeling van de invoering van universele laders voor mobiele telefoons en andere compatibele toestellen?

Het gebruik van draadloze oplaadtechnologie houdt bijkomende potentiële voordelen in. Hoe denkt de Commissie de interoperabiliteit van verschillende draadloze opladers en verschillende mobiele radioapparatuur te waarborgen?

Overweegt de Commissie wetgevingsinitiatieven om in de lidstaten meer kabels en opladers te recycleren?

Hoe zal de Commissie ervoor zorgen dat consumenten niet verplicht zijn bij elk nieuw toestel nieuwe opladers te kopen en zo hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen?

Ingediend: 10/12/2019

Vervalt: 11/03/2020

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 16 december 2019Juridische mededeling - Privacybeleid