Parlamentarna vprašanja
PDF 45kWORD 10k
10. december 2019
O-000047/2019
Vprašanje za ustni odgovor
za Komisijo
Člen 136 Poslovnika
Róża Thun und Hohenstein, Antonius Manders, Andreas Schwab, Edina Tóth, Maria Da Graça Carvalho
v imenu skupine PPE
 Zadeva: Univerzalni polnilnik za mobilno radijsko opremo

Poslanci Evropskega parlamenta se že več kot 10 let zavzemajo za uvedbo univerzalnega polnilnika za mobilno radijsko opremo, vključno z mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki, bralniki e-knjig, pametnimi kamerami, nosljivimi elektronskimi napravami ter drugimi srednje velikimi ali majhnimi elektronskimi napravami. Kljub prizadevanjem Komisije prostovoljni dogovori med akterji v industriji niso prinesli zadovoljivih rezultatov. Skoraj vsako gospodinjstvo v EU naj bi nakopičilo več starih polnilnikov, kar po ocenah ustvari več kot 51 000 ton elektronskih odpadkov na leto. Potrošniki morajo z vsako novo napravo kupiti nov polnilnik, na potovanjih pa so dejansko prisiljeni s sabo vzeti različne polnilnike za podobne naprave. To omejuje svobodo gibanja državljanov EU in njihovo polno udeležbo v družbi ter povzroča nepotreben okoljski odtis,

zato mora EU na tem področju nujno ukrepati. Nujno je treba sprejeti standard za univerzalni polnilnik za mobilno radijsko opremo. Zato pozivamo Komisijo, naj začne s sprejetjem delegiranega akta o dopolnitvi Direktive 2014/53/EU o radijski opremi do julija 2020, s katerim bi uvedli univerzalni polnilnik.

Kdaj bo Komisija predstavila rezultate ocene učinka v zvezi z uvedbo univerzalnih polnilnikov za mobilne telefone in druge združljive naprave?

Uporaba brezžične polnilne tehnologije prinaša dodatne potencialne koristi. Kako namerava Komisija zagotoviti interoperabilnost različnih brezžičnih polnilnikov z različnimi mobilnimi radijskimi napravami?

Ali Komisija razmišlja o zakonodajnih pobudah, da bi povečala količino recikliranih kablov in polnilnikov v državah članicah?

Kako bo Komisija zagotovila, da potrošnikom ne bo treba kupovati novih polnilnikov z vsako novo napravo, s čimer bi zmanjšali svoj okoljski odtis?

Vloženo: 10/12/2019

Rok za odgovor: 11/03/2020

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 16. december 2019Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov