Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 47kWORD 10k
6. tammikuuta 2020
O-000001/2020
Suullisesti vastattava kysymys
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Tanja Fajon, Ádám Kósa, Janusz Lewandowski, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Helmut Scholz, Romana Tomc, Ernest Urtasun, Martina Michels, Annie Schreijer-Pierik, Kateřina Konečná, Milan Zver, Monika Beňová, Viktor Uspaskich, Clare Daly, Loucas Fourlas, Ljudmila Novak, Miroslav Číž, Marie Toussaint, Jackie Jones, Peter Pollák, Robert Hajšel, Tudor Ciuhodaru, Radan Kanev, Mircea-Gheorghe Hava, Petros Kokkalis, Stanislav Polčák, Michal Wiezik, Franc Bogovič, Vladimír Bilčík, José Ramón Bauzá Díaz, Dennis Radtke, Róża Thun und Hohenstein, Martin Hojsík, Traian Băsescu, Maria Walsh, Luke Ming Flanagan, Mick Wallace, Martina Anderson, Marc Botenga, Seán Kelly
 Aihe: Vesikriisi Bulgariassa

Bulgarian vesi-infrastruktuuriin on viime vuosina investoitu satoja miljoonia euroja, joista huomattava osa on peräisin EU:n rahastoista. Vuonna 2019 lähes 130 000 Bulgarian kansalaista ei saanut juomavettä joululoman aikana. Vesitilanne on yhä tiukempi, eikä kriisiin ole mahdollista löytää ratkaisua. Kansalaisiin kohdistuu välittömiä terveysriskejä ja pitkän aikavälin taloudellisia uhkia.

 

Tämä ei ole seurausta luonnonkatastrofista, vaan siitä, että juomavettä on pitkään pumpattu teollisuuden tarpeisiin yhdessä Bulgarian suurimmista kaupungeista, Pernikissä. Pumppaus on jatkunut kuukausia huolimatta siitä, että kaupungin ainoan vesilähteen, Studenan padon, taso on jatkuvasti laskenut.

 

Pernikin ongelma ei kuitenkaan ole erillinen. Bulgarian kymmenenneksi suurimman kaupungin – Shumenin – asukkaat ovat eläneet vuosikymmeniä ilman juomavettä. Käytännössä sama koskee Varnaa, joka on maan kolmanneksi suurin kaupunki ja matkailualan keskus. Valitettavasti niiden kaupunkien ja kylien luettelointi, joilla ei ole juomavettä, veisi liikaa sivuja.

 

Juomaveden saanti on EU:n kansalaisten oikeus. Siitä on tehty eurooppalainen kansalaisaloite, ja se on nimenomaisesti tunnustettu YK:n yleiskokouksen 28. heinäkuuta 2010 antamassa päätöslauselmassa 64/292. Tämän oikeuden loukkaaminen ja EU:n varojen tehoton käyttö eivät ole ongelmana ainoastaan Pernikissä tai Bulgariassa. Kyseessä on eurooppalainen ongelma.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen haluaisimme esittää seuraavat kysymykset:

 

Onko komissio valmis tarkastelemaan perusteellisesti vesikriisin syitä?

Onko komissio valmis antamaan apua asianomaisille Bulgarian laitoksille, jotta taataan Bulgarian kansalaisten oikeus saada juomavettä?

Voiko komissio taata, että seuraavalla ohjelmakaudella vesihankkeita, jotka ovat vielä suunnitteluvaiheessa, seurataan tarkasti konkreettisten tulosten saavuttamiseksi?

Jos kyseessä on rikkomus, aikooko komissio ilmoittaa Euroopan syyttäjälle vastuuttomasta varojen käytöstä vesihankkeissa?

Jätetty: 06/01/2020

Määräaika: 07/04/2020

Kysymyksen alkukieli: EN
Päivitetty viimeksi: 19. helmikuuta 2020Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö