Parlamenti kérdések
PDF 51kWORD 11k
2020. január 6.
O-000001/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Tanja Fajon, Ádám Kósa, Janusz Lewandowski, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Helmut Scholz, Romana Tomc, Ernest Urtasun, Martina Michels, Annie Schreijer-Pierik, Kateřina Konečná, Milan Zver, Monika Beňová, Viktor Uspaskich, Clare Daly, Loucas Fourlas, Ljudmila Novak, Miroslav Číž, Marie Toussaint, Jackie Jones, Peter Pollák, Robert Hajšel, Tudor Ciuhodaru, Radan Kanev, Mircea-Gheorghe Hava, Petros Kokkalis, Stanislav Polčák, Michal Wiezik, Franc Bogovič, Vladimír Bilčík, José Ramón Bauzá Díaz, Dennis Radtke, Róża Thun und Hohenstein, Martin Hojsík, Traian Băsescu, Maria Walsh, Luke Ming Flanagan, Mick Wallace, Martina Anderson, Marc Botenga, Seán Kelly
 Tárgy: A vízellátás válsága Bulgáriában

Bulgáriában az elmúlt években több százmillió eurót költöttek a vízügyi infrastruktúrára, melynek jelentős része európai alapokból származott. 2019-ben közel 130 000 bolgár állampolgár nem jutott ivóvízhez a karácsonyi ünnepek alatt, a vízhasználatra egyre szigorúbb korlátozások lépnek életbe, de a válság megoldására így sincs kilátás. A lakosságnak közvetlen egészségügyi veszélyekkel és hosszú távú gazdasági kockázatokkal kell szembenéznie.

 

Mindez nem valamilyen természeti csapás következménye, hanem annak az eredménye, hogy Bulgária egyik legnagyobb városában, Pernikben egy ideje folyamatosan ipari célokra vonják el az ivóvízkészletek egy részét. A vízelvonás hónapok óta tart, annak ellenére, hogy a város egyetlen ivóvízforrása, a Studena tározó vízszintje folyamatosan csökken.

 

A perniki probléma azonban nem elszigetelt jelenség. Az ország tizedik legnagyobb városa, Sumen lakosai évtizedek óta nem jutnak ivóvízhez. Gyakorlatilag ugyanez a helyzet Várnában, az ország harmadik legnagyobb városában, az idegenforgalmi ágazat központjában is. Az ivóvizet nélkülöző városok és falvak száma sajnos jelentősen meghaladja az itt rendelkezésre álló terjedelmi kereteket.

 

Az ivóvízhez való hozzáférés az uniós polgárokat megillető jog. Egy európai polgári kezdeményezés is foglalkozik e joggal, és azt az ENSZ Közgyűlésének 2010. július 28-i 64/292. sz. határozata kifejezetten elismeri. E jog megsértése és az uniós források nem hatékony felhasználása nem kizárólag Pernikben vagy Bulgáriában jelent problémát. Ez egy európai probléma.

Ennek fényében a következő kérdéseket intézzük a Bizottsághoz:

 

Kész-e a Bizottság arra, hogy teljes körűen kivizsgálja a vízválság okait?

Kész-e a Bizottság arra, hogy segítséget nyújtson az érintett bolgár intézményeknek annak érdekében, hogy biztosítsa a bolgár állampolgárok ivóvízhez való jogát?

Garantálni tudja-e a Bizottság, hogy a következő programozási időszakban szigorúan nyomon követik a még tervezési és kialakítási szakaszban lévő vízügyi projekteket a kézzelfogható eredmények biztosítása érdekében?

Jogsértés esetén értesíteni fogja-e a Bizottság az Európai Ügyészséget a vízügyi projektekre fordított pénzeszközök felelőtlen felhasználásáról?

Előterjesztve: 06/01/2020

Határidő: 07/04/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. február 19.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat