Eljárás : 2019/2967(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000006/2020

Előterjesztett szövegek :

O-000006/2020 (B9-0005/2020)

Viták :

PV 12/02/2020 - 18
CRE 12/02/2020 - 18

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 45kWORD 10k
2020. január 22.
O-000006/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés O-000006/2020
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Evelyn Regner
a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: Az Európai Unió prioritásai az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszakára vonatkozóan

2020. március 16. és 18. között a Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának küldöttsége részt vesz az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszakán (UN CSW64). Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszaka a Pekingi Nyilatkozat és a Pekingi Cselekvési Platform végrehajtásának, a Közgyűlés 23. rendkívüli ülésszaka eredményeinek, valamint a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend teljes körű megvalósításának felülvizsgálatára és értékelésére fog összpontosítani. Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszakán a kormányok várhatóan politikai nyilatkozatot fogadnak el a Pekingi Cselekvési Platform 25. évfordulója alkalmából. 25 évvel e platform elfogadása után a nők jogai és a nemek közötti egyenlőség még mindig nem valósultak meg teljes mértékben. A nők Európában és világszerte még mindig az alábbiakkal szembesülnek:

– gazdasági egyenlőtlenségek, ideértve a munkaerő-piaci nemi szegregációt, a szegényebb környezetből származó nők hiányát a munkaerőpiacon, valamint a nemek közötti bér- és nyugdíjszakadékot;

– erőszak (beleértve a fizikai, érzelmi, szexuális, gazdasági és kényszerítő erőszakot);

– visszalépések a jogaik (beleértve a szexuális és reproduktív egészséget és jogokat) és a tartósan fennálló sztereotípiák terén;

– egyenlő arányú férfi-női részvétel hiánya a döntéshozatalban.

Most új – nagyobb ambícióval, nagyobb elszámoltathatósággal és jelentős forrásokkal járó – kötelezettségvállalásra van szükség.

Kifejtené a Tanács az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszakára tervezett európai uniós nyilatkozatok főbb pontjait, valamint azt, hogy hogyan építik be ezekbe a Parlament prioritásait? Hogyan fogja biztosítani, hogy az uniós megközelítés szilárd és összehangolt legyen, és hogy ez a politikai nyilatkozat ambiciózus és határozott kötelezettségvállalást tartalmazzon? Milyen konkrét intézkedéseket fog javasolni annak biztosítása érdekében, hogy tényleges előrelépés történjen a nemek közötti egyenlőség terén, a jelenlegi elnökség prioritásait követve, amelyek között szerepel a nők társadalmi és munkaerő-piaci szerepvállalásának növelése?

Milyen lépéseket fog tenni annak biztosítása érdekében, hogy az EU és tagállamai fokozzák a Pekingi Cselekvési Platform és a Peking + 5 politikai nyilatkozat végrehajtása iránti elkötelezettségüket azáltal, hogy a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó célokat beépítik a vonatkozó jövőbeli uniós stratégiákba és szakpolitikai folyamatokba, így a gazdasági és költségvetési politikákba is? Konkrétan milyen új lépéseket készül tenni annak érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőség szempontját valamennyi uniós politikában és programban érvényesítsék?

Hogyan fogja továbbfejleszteni együttműködését a civil társadalommal, különösen a nőszervezetekkel a Pekingi Cselekvési Platform célkitűzéseinek elérése és az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 64. ülésszakán képviselendő uniós álláspont előkészítése érdekében?

Előterjesztve: 22/01/2020

Határidő: 23/04/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. január 24.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat