Postupak : 2020/2500(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000007/2020

Podneseni tekstovi :

O-000007/2020 (B9-0006/2020)

Rasprave :

PV 11/02/2020 - 12
CRE 11/02/2020 - 12

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 41kWORD 10k
23. siječnja 2020.
O-000007/2020
Pitanje za usmeni odgovor
upućeno Komisiji
Članak 136. Poslovnika
Tomas Tobé
u ime Odbora za razvoj
 Odgovor na plenarnoj sjednici 
 Predmet: Nova sveobuhvatna strategija EU-a i Afrike

Koje će se mjere i mehanizmi uspostaviti kako bi se osiguralo da buduća sveobuhvatna strategija za Afriku aktivno pridonosi provedbi ciljeva održivog razvoja, osobito temeljnog razvojnog cilja iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva i smanjenja siromaštva na koji su se EU i njegove države članice obvezali?

Kako će nova strategija pridonijeti strateškim interesima Unije i zajedničkim prioritetima obaju partnera, osobito dobrom upravljanju, ljudskim pravima, uključujući osnaživanju žena i djevojčica, upravljanju migracijama, borbi protiv nejednakosti, miru i sigurnosti, borbi protiv klimatskih promjena, biološkoj raznolikosti i očuvanju okoliša?

Kako Komisija namjerava prioritizirati obveze iz Pariškog sporazuma i uskladiti strategiju EU-a i Afrike s europskim zelenim planom, uzimajući u obzir osobitu osjetljivost na klimatske promjene najslabije razvijenih zemalja, kao i otočnih, obalnih i pustinjskih zajednica?

Kako će Komisija surađivati s Afričkom unijom kako bi osigurala uključenost europskih i afričkih vlada, parlamenata, lokalnih tijela, aktera iz privatnog sektora i civilnog društva, uključujući organizacije žena i mladih, u oblikovanju nove strategije?

Kako će Komisija osigurati dosljednost i umanjiti rizik preklapanja strateških okvira kojima se uređuje odnos EU-a i Afrike, uključujući budući Sporazum o partnerstvu AKP-EU? Kako će nova strategija utjecati na trenutačne pregovore o budućnosti financijskih instrumenata te posebno na Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju za koji je Afrika također prioritet?

Kako će se tom strategijom podržavati politički, socijalni i ekonomski razvoj u Africi i osigurati da se europskim sudjelovanjem pridonosi održivom razvoju na transparentan i učinkovit način? Kako će nova strategija ubrzati prijelaz Afrike na gospodarstvo koje se temelji na inovacijama i pridonijeti poboljšanju kvalitete obrazovanja u skladu s povezanim strateškim dokumentima Afričke unije?

Namjerava li Komisija revidirati akademsku suradnju i razviti program Erasmus+ za mlade Afrikance u skladu sa svojim prethodnim obvezama pokretanja Instrumenta za mlade Afrike?

Koje se konkretne mjere planiraju kako bi se osigurala usklađenost razvojnih politika u fazama oblikovanja i provedbe strategije? Kako će ta strategija osigurati da se njezini ciljevi učinkovito provode i ocjenjuju na potpuno transparentan način?

Podneseno: 23/01/2020

Rok za odgovor: 24/04/2020

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 27. siječnja 2020.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti