Procedure : 2019/2915(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000008/2020

Indgivne tekster :

O-000008/2020 (B9-0007/2020)

Forhandlinger :

PV 10/02/2020 - 12
CRE 10/02/2020 - 12

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 40kWORD 10k
23. januar 2020
O-000008/2020
Forespørgsel til mundtlig besvarelse  O-000008/2020
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 136
Petra De Sutter
for Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse
 Besvarelse på plenarmøde 
 Om: Automatiserede beslutningsprocesser: sikring af forbrugerbeskyttelse og fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser

Vi er vidner til en hurtig udvikling af teknologi vedrørende kunstig intelligens (AI) og automatiseret beslutningstagning. De applikationer, muligheder og udfordringer, der ligger forude, er talrige og omfatter næsten alle det indre markeds sektorer.

De rummer et stort potentiale med hensyn til innovative produkter og tjenesteydelser af høj kvalitet, men der er også behov for at tage fat på en række udfordringer, for at dette potentiale kan udnyttes fuldt ud:

1. forbrugernes valgmuligheder, tillid og velfærd skal sikres. Tjenesteydelser og varer, der anvender kunstig intelligens og automatiseret beslutningstagning, medfører risiko for, at forbrugerne vildledes, udsættes for forskelsbehandling eller endda lider skade, f.eks. i forbindelse med prisdifferentiering eller automatiserede professionelle tjenesteydelser, der udføres uden tilsyn af højt kvalificerede fagfolk.

2. det kan være nødvendigt at tilpasse EU's eksisterende rammer for produktsikkerhed og produktansvar, så de omfatter nye AI-baserede produkter og tjenesteydelser, for at sikre fri bevægelighed i hele det indre marked og for at sikre, at virksomheder og forbrugere beskyttes mod skade og får erstatning, hvis der forekommer skade. Dette er især vigtigt, når produkter og tjenesteydelser har automatiseret beslutningskapacitet, og når kompetente myndigheder, virksomheder og forbrugere ikke har adgang til klare oplysninger om, hvordan en beslutning blev truffet. I dette tilfælde kan gennemsigtigheden kun sikres ved omvendt bevisbyrde.

3. den yderligere fastsættelse af standarder og mål, herunder om datakvalitet, og eliminering af partiskhed i alle datasæt gennem indførelse af sikkerhedsforanstaltninger i udformningen og afprøvningen af algoritmisk beslutningstagning vil være afgørende for at hjælpe europæiske virksomheder med at konkurrere globalt.

Hvordan planlægger Kommissionen a) at sikre, at forbrugerne beskyttes mod urimelig og/eller diskriminerende handelspraksis eller mod de risici, der er forbundet med AI-baserede professionelle tjenesteydelser; b) at sikre større gennemsigtighed i disse processer; og c) at sikre, at kun datasæt af høj kvalitet og upartiske datasæt anvendes i automatiseret beslutningstagning?

Hvilke initiativer agter Kommissionen at iværksætte for at sikre, at EU's rammer for sikkerhed og ansvar er egnede til formålet og giver markedsovervågningsmyndighederne og andre kompetente myndigheder tilstrækkelige midler og beføjelser til at handle?

Indgivet: 23/01/2020

Svarfrist: 24/04/2020

Forespørgslens originalsprog: EN
Seneste opdatering: 10. november 2020Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik