Eljárás : 2019/2915(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000008/2020

Előterjesztett szövegek :

O-000008/2020 (B9-0007/2020)

Viták :

PV 10/02/2020 - 12
CRE 10/02/2020 - 12

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 42kWORD 10k
2020. január 23.
O-000008/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Petra De Sutter
a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: Automatizált döntéshozatali folyamatok: a fogyasztóvédelem, valamint az áruk és szolgáltatások szabad mozgásának biztosítása

A mesterséges intelligencián alapuló technológia gyors fejlődésének és az automatizált döntéshozatalnak vagyunk tanúi. Az alkalmazások, lehetőségek és kihívások számosak, és a belső piac szinte valamennyi ágazatát lefedik.

Nagy lehetőségeket rejtenek magukban az innovatív és jobb minőségű termékek és szolgáltatások tekintetében, de e potenciál kiaknázásához különböző kihívásokkal kell szembenézni:

garantálni kell a fogyasztók választási lehetőségét, bizalmát és jólétét. A mesterséges intelligenciát és az automatizált döntéshozatalt használó szolgáltatások és áruk a fogyasztók megtévesztésének, hátrányos megkülönböztetésének vagy akár sérülésének kockázatát hordozzák magukban, például a differenciált árképzéssel vagy a magasan képzett szakemberek által emberi felügyelet nélkül nyújtott automatizált szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatban.

a meglévő uniós termékbiztonsági és felelősségi kereteket esetleg ki kell igazítani annak érdekében, hogy azok kiterjedjenek a mesterséges intelligencián alapuló új termékekre és szolgáltatásokra annak érdekében, hogy biztosított legyen a szabad mozgás az egységes piacon, valamint hogy a vállalkozások és a fogyasztók védelemben részesüljenek a károkkal szemben, és kár bekövetkezése esetén kártérítésben részesüljenek. Ez különösen fontos azokban az esetekben, amikor a termékek és szolgáltatások automatizált döntéshozatali képességgel rendelkeznek, és az illetékes hatóságok, a vállalkozások és a fogyasztók nem rendelkeznek egyértelmű információkkal a döntéshozatal módjáról. Ebben az esetben az átláthatóságot csak a bizonyítási teher megfordítása révén lehet biztosítani.

további normák és célok meghatározása – többek között az adatok minősége vonatkozásában –, valamint az algoritmikus döntéshozatal tervezésére és tesztelésére vonatkozó biztosítékok kialakítása révén az összes adatkészlet torzításának megszüntetése elengedhetetlen ahhoz, hogy az európai vállalkozások globális szinten versenyképesek legyenek.

Hogyan tervezi a Bizottság biztosítani a) a fogyasztók védelmét a tisztességtelen és/vagy diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatokkal, illetve a mesterséges intelligencián alapuló szakmai szolgáltatások kockázataival szemben; b) e folyamatok nagyobb átláthatóságát; és c) azt, hogy az automatizált döntéshozatali folyamatban csak jó minőségű és torzításmentes adatkészleteket használjanak fel?

Milyen kezdeményezéseket fog tenni a Bizottság annak biztosítása érdekében, hogy az uniós biztonsági és felelősségi keretek megfeleljenek a célnak, és hogy a piacfelügyeleti hatóságok és más illetékes hatóságok megfelelő eszközökkel és hatáskörökkel rendelkezzenek a fellépéshez?

Előterjesztve: 23/01/2020

Határidő: 24/04/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. január 29.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat