Парламентарни въпроси
PDF 56kWORD 11k
21 февруари 2020 г.
O-000017/2020
Въпрос с искане за устен отговор  O-000017/2020
до Комисията
Член 136 от Правилника за дейността
Kati Piri, Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Schieder
от името на групата S&D
 Относно: Унгарско вмешателство в медиите в Словения и Северна Македония

Словенският уеб портал Necenzurirano („Нецензурирано“) наскоро публикува подробности за операция за политическо разузнаване, като потвърди твърденията, направени в репортаж на северномакедонския телевизионен канал TV Nova на 8 май 2018 г., озаглавен „Орбан в действие, за да спаси говорителите на Груевски“ („Orban in action to save Gruevski’s loudspeakers“). Унгарски лидери, като са използвали словенски банки и помощници, са организирали международна операция за събиране на политическа разузнавателна информация и подкрепа за медии, които имат връзки със северномакедонската опозиционна партия ВМРО–ДПМНЕ. Целта на операцията е да се свали правителството на министър-председателя Заев на изборите на 12 април 2020 г. и да се прекрати Преспанското споразумение. Собствениците на няколко унгарски медии, близки до Словенската демократическа партия (SDS) на Янез Янша, които се финансират от дружества, близки до министър-председателя Орбан, са изиграли ключова роля. Уеб порталът Necenzurirano е получил данни и информация, които доказват, че поне три дружества, близки до Fidesz (ФИДЕС), са спечелили 4 милиона евро на даден етап от дейността си към август 2018 г., от които 1,5 милиона евро са останали в Словения, а 2,5 милиона евро са прехвърлени в Северна Македония. Сдружението на словенските журналисти е установило, че опитите за дискредитиране на северномакедонското правителство и интензивността на атаките са стигнали толкова далече, че са се превърнали в заплаха за свободата на медиите и демокрацията.

1. Как Комисията може да гарантира, че държавите членки не се намесват в демократичните процеси в страните кандидатки и в други държави членки и как може да предотврати подобни намеси в бъдеще?

2. Комисията поискала ли е или ще поиска ли от делегацията на ЕС в Скопие/Представителството на Комисията в Любляна да разследват случая и ще оповести ли публично констатациите?

3. Ще предприеме ли Комисията подходящи мерки, за да задължи Google, Facebook и други гиганти в областта на технологиите да посочат юридическото лице, плащащо за дадено съдържание и реклама и носещо отговорност за разпространяването на фалшиви новини (както направи в отговор на случая с Cambridge Analytica)?

4. Комисията ще попита ли унгарското правителство дали се е намесило в демократичните процеси на страна кандидатка и държава членка?

5. Каква е оценката на Комисията за въздействието на тези събития върху свободата на медиите в Северна Македония и Словения?

Внесен: 21/02/2020

Краен срок: 22/05/2020

Език, на който е внесен въпросът: EN
Последно осъвременяване: 10 ноември 2020 г.Правна информация - Политика за поверителност