Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 45kWORD 10k
21. februar 2020
O-000017/2020
Forespørgsel til mundtlig besvarelse  O-000017/2020
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 136
Kati Piri, Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Schieder
for S&D-Gruppen
 Om: Ungarsk indgriben i medierne i Slovenien og Nordmakedonien

Den slovenske webportal Necenzurirano har for nylig offentliggjort oplysninger om en politisk efterretningsoperation, som bekræfter de påstande, der blev fremsat i rapporten på den nordmakedonske tv-kanal, TV Nova, den 8. maj 2018 med titlen "Orban i aktion for at redde Gruevskis højttalere". Ungarske ledere, der benytter slovenske banker og hjælpere, har organiseret en international operation for at indsamle politiske efterretninger og støtte til medieforetagender, som har forbindelser til det nordmakedonske oppositionsparti VMRO-DPMNE. Målet med denne operation er at vælte premierminister Zaevs regering ved valget den 12. april 2020 og bringe Prespa-aftalen til ophør. Ejerne af flere ungarske medieforetagender med nære forbindelser til Janez Janšas Slovenske Demokratiske Parti (SDS), som finansieres af virksomheder med nære forbindelser til premierminister Orban, har spillet en central rolle. Necenzurirano har modtaget data og oplysninger, som beviser, at mindst tre virksomheder med nære forbindelser til Fidesz tjente 4 mio. EUR i én fase af deres aktiviteter i august 2018, hvoraf 1,5 mio. EUR forblev i Slovenien, og 2,5 mio. EUR blev overført til Nordmakedonien. Det slovenske journalistforbund har fastslået, at forsøgene på at miskreditere den nordmakedonske regering og heftigheden af angrebene er gået så vidt, at de udgør en trussel mod mediefriheden og demokratiet.

1. Hvordan kan Kommissionen sikre, at medlemsstaterne ikke griber ind i kandidatlandes og andre medlemsstaters demokratiske processer, og hvordan kan den forhindre lignende indgreb i fremtiden?

2. Har Kommissionen anmodet eller vil den anmode EU-delegationen i Skopje/Kommissionens repræsentation i Ljubljana om at undersøge sagen, og vil konklusionerne blive offentliggjort?

3. Vil Kommissionen tage passende skridt til at forpligte Google, Facebook og andre tech-giganter til at angive den juridiske enhed, der har betalt for indhold og reklame og er ansvarlig for spredning af falske nyheder (lige som den gjorde som reaktion på Cambridge Analytica-sagen)?

4. Vil Kommissionen spørge den ungarske regering, om den har grebet ind i et kandidatlands og en medlemsstats demokratiske processer?

5. Hvad er Kommissionens vurdering af den indvirkning, som disse hændelser har haft på mediefriheden i Nordmakedonien og Slovenien?

Indgivet: 21/02/2020

Svarfrist: 22/05/2020

Forespørgslens originalsprog: EN
Seneste opdatering: 10. november 2020Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik