Parlamentarna pitanja
PDF 46kWORD 10k
21. veljače 2020.
O-000017/2020
Pitanje za usmeni odgovor  O-000017/2020
upućeno Komisiji
Članak 136. Poslovnika
Kati Piri, Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Schieder
u ime Kluba zastupnika S&D-a
 Predmet: Mađarsko upletanje u rad medija u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji

Slovenski internetski portal Necenzurirano nedavno je objavio pojedinosti o političko-obavještajnoj operaciji te je tako potvrdio navode iz reportaže sjevernomakedonskog televizijskog kanala TV Nova od 8. svibnja 2018. koja je emitirana pod naslovom „Orban spašava Gruevskova glasila”. Mađarski čelnici, koristeći slovenske banke i pomagače, pokrenuli su međunarodnu operaciju za prikupljanje političko-obavještajnih podataka i osiguravanje potpore za medije povezane sa sjevernomakedonskom oporbenom strankom VMRO-DPMNE. Cilj te operacije svrgnuti je predsjednika makedonske vlade Zaeva na izborima 12. travnja 2020. i razvrgnuti Prespanski sporazum. Ključnu ulogu pritom odigrali su vlasnici nekoliko mađarskih medijskih kuća bliskih Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše (SDS), koje financiraju poduzeća povezana s mađarskim premijerom Orbanom. Portal Necenzurirano primio je podatke i informacije kojima se dokazuje da su najmanje tri poduzeća blisko povezana s Fideszom u jednoj fazi svojeg poslovanja počevši od kolovoza 2018. ostvarile prihod od 4 milijuna EUR, od čega je 1,5 milijun EUR ostao u Sloveniji, dok su 2,5 milijuna EUR prebačena u Sjevernu Makedoniju. Slovensko novinarsko društvo ustvrdilo je da su pokušaji diskreditiranja sjevernomakedonske vlade i napadi na nju poprimili takav intenzitet da možemo reći da su postali prijetnja slobodi medija i demokraciji.

1. Kako Komisija može osigurati da se države članice ne upleću u demokratske procese država kandidatkinja i drugih država članica te kako može spriječiti slične događaje u budućnosti?

2. Je li Komisija zatražila, odnosno namjerava li zatražiti od Delegacije EU-a u / Predstavništva Komisije u Ljubljani da se to pitanje istraži i hoće li rezultati tih istraga objaviti?

3. Hoće li Komisija poduzeti odgovarajuće korake kako bi obvezivala Google, Facebook i druge tehnološke divove da izričito navedu pravnu osobu koja je platila sadržaj i oglašavanje te je odgovorna za širenje lažnih vijesti (kao što je to učinila u slučaju Cambridge Analytica)?

4. Hoće li Komisija od mađarske vlade zatražiti da se očituje je li se upletala u demokratske procese države kandidatkinje i države članice?

5. Kako su prema mišljenju Komisije navedeni događaji utjecali na slobodu medija u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji?

Podneseno: 21/02/2020

Rok za odgovor: 22/05/2020

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 10. studenog 2020.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti