Parlementaire vragen
PDF 44kWORD 10k
21 februari 2020
O-000017/2020
Vraag met verzoek om mondeling antwoord  O-000017/2020
aan de Commissie
Artikel 136 van het Reglement
Kati Piri, Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Schieder
namens de S&D-Fractie
 Betreft: Hongaarse inmenging in de media in Slovenië en Noord-Macedonië

De Sloveense portaalsite Necenzurirano heeft onlangs details over een politieke inlichtingenoperatie gepubliceerd waarmee de beweringen in het verslag van de Noord-Macedonische tv-zender TV Nova van 8 mei 2018 met als titel “Orban in actie om de luidsprekers van Gruevski te redden” werden bevestigd. Hongaarse leiders hebben met behulp van Sloveense banken en helpers een internationale operatie opgezet om politieke inlichtingen en steun te verzamelen voor mediakanalen die banden hebben met de Noord-Macedonische oppositiepartij VMRO-DPMNE. Doel van deze operatie was de regering van premier Zaev ten val te brengen bij de verkiezingen van 12 april 2020 en een einde te maken aan de Prespa-overeenkomst. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor de eigenaren van verscheidene Hongaarse mediakanalen die banden hebben met de Sloveense Democratische Partij van Janez Janša (SDS) en die worden gefinancierd door bedrijven die banden hebben met premier Orban. Necenzurirano ontving gegevens en informatie waaruit blijkt dat ten minste drie bedrijven die nauwe banden hebben met Fidesz in een fase van hun activiteiten, in augustus 2018, 4 miljoen EUR hebben verdiend, waarvan 1,5 miljoen EUR in Slovenië is gebleven en 2,5 miljoen EUR naar Noord-Macedonië is overgemaakt. De vereniging van Sloveense journalisten stelde vast dat de pogingen om de regering van Noord-Macedonië in diskrediet te brengen en de intensiteit van de aanvallen zo ver zijn gegaan dat zij een bedreiging vormen voor de mediavrijheid en de democratie.

1. Hoe kan de Commissie ervoor zorgen dat lidstaten zich niet mengen in de democratische processen van kandidaat-lidstaten en andere lidstaten, en hoe kan zij dit soort inmenging in de toekomst voorkomen?

2. Heeft de Commissie de EU-delegatie in Skopje/de vertegenwoordiging van de Commissie in Ljubljana gevraagd deze zaak te onderzoeken of is zij van plan dat te doen, en zullen de bevindingen openbaar worden gemaakt?

3. Zal de Commissie de nodige stappen ondernemen om Google, Facebook en andere grote technologiebedrijven te verplichten mee te delen welke rechtspersoon voor de inhoud en de reclame heeft betaald en verantwoordelijk is voor de verspreiding van nepnieuws (zoals zij heeft gedaan naar aanleiding van de Cambridge Analytica-zaak)?

4. Is de Commissie van plan de Hongaarse regering te vragen of zij zich in de democratische processen van een kandidaat-lidstaat en een lidstaat heeft gemengd?

5. Hoe beoordeelt de Commissie de gevolgen van deze gebeurtenissen voor de persvrijheid in Noord-Macedonië en Slovenië?

Ingediend: 21/02/2020

Vervalt: 22/05/2020

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2020Juridische mededeling - Privacybeleid