Întrebări parlamentare
PDF 47kWORD 10k
21 februarie 2020
O-000017/2020
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral  O-000017/2020
adresată Comisiei
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Kati Piri, Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Schieder
în numele Grupului S&D
 Subiect: Imixtiunile ungare în mass-media din Slovenia și Macedonia de Nord

Portalul web sloven „Necenzurirano” a publicat recent informații despre o operațiune de spionaj politic, confirmând afirmațiile raportului din 8 mai 2018 al canalului TV „Nova” din Macedonia de Nord, intitulat „Orban, în acțiune pentru a salva goarnele lui Gruevski”. Lideri ungari, folosindu-se de bănci și ajutor din Slovenia, au organizat o operațiune internațională de strângere de informații politice și sprijin pentru organe de presă care au legături cu partidul de opoziție din Macedonia de Nord, VMRO-DPMNE. Scopul acestei operațiuni este răsturnarea guvernului condus de prim-ministrul Zaev în alegerile din 12 aprilie 2020 și rezilierea Acordului de la Prespa. Proprietarii mai multor organe de presă din Ungaria, apropiate Partidului Democratic Sloven (SDS) condus de Janez Janša, care sunt finanțate de companii apropiate prim-ministrului Orban, au jucat un rol esențial. Necenzurirano a primit date și informații care demonstrează că cel puțin trei companii cu legături strânse cu Fidesz au obținut 4 milioane EUR într-una din operațiunile lor din august 2018, din care 1,5 milioane EUR au rămas în Slovenia, iar 2,5 milioane EUR au fost transferate în Macedonia de Nord. Asociația Jurnaliștilor Sloveni a constatat că încercările de a discredita guvernul macedonean și intensitatea atacurilor au mers atât de departe încât constituie o amenințare pentru libertatea presei și democrație.

1. Cum poate să se asigure Comisia că statele membre nu intervin în procesele democratice ale țărilor candidate și ale altor state membre și cum poate preveni imixtiunile similare în viitor?

2. A solicitat sau va solicita Comisia Delegației UE la Skopje / Reprezentanței Comisiei la Ljubljana să investigheze această chestiune și vor fi făcute publice rezultatele acestei investigații?

3. Va lua Comisia măsuri adecvate pentru a obliga Google, Facebook și alți giganți din domeniul tehnologiei să dezvăluie entitatea juridică care a plătit pentru conținut și publicitate și care este responsabilă pentru difuzarea știrilor false (așa cum a făcut ca reacție la cazul Cambridge Analytica)?

4. Va întreba Comisia guvernul ungar dacă a intervenit în procesele democratice ale unei țări candidate și ale unui stat membru?

5. Ce impact crede Comisia că au avut aceste evenimente asupra libertății presei în Macedonia de Nord și Slovenia?

Depunere: 21/02/2020

Dată-limită: 22/05/2020

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 10 noiembrie 2020Aviz juridic - Politica de confidențialitate