Parlamenti kérdések
PDF 47kWORD 10k
2020. március 6.
O-000026/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Cristian-Silviu Buşoi, Günther Sidl, Jan Huitema, Michèle Rivasi, Simona Baldassarre, Joanna Kopcińska, Kateřina Konečná
a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében
 Tárgy: A környezetbe kerülő gyógyszerekkel kapcsolatos stratégiai megközelítés

A Bizottság 2019. március 11-én elfogadta „Az Európai Unió környezetbe kerülő gyógyszerekkel kapcsolatos stratégiai megközelítése” című közleményét (COM(2019)0128).

Az elsőbbségi anyagokról szóló irányelv 8c. cikkében előírtak szerint ezt a stratégiai megközelítést adott esetben uniós és/vagy tagállami szinten meghozandó, a gyógyszeripari anyagok lehetséges környezeti hatásának kezelését célzó intézkedésekre irányuló javaslatoknak kell követniük, az ilyen anyagok vízi környezetbe való bevezetésének, kibocsátásának és veszteségeinek a csökkentése érdekében, figyelembe véve a közegészségügyi szükségleteket és a javasolt intézkedések költséghatékonyságát is. A hatékonyság és az egyenletes erőfeszítések érdekében az intézkedéseknek nem csupán folyamatvégi ellenőrzésekre kell kiterjedniük (pl. hatékonyabb szennyvíztisztítás), hanem kezelniük kell a kibocsátások eredeti forrásait is (pl. termelés és felhasználás), és tekintettel kell lenniük a szárazföldi és a vízi környezetre is.

Ez a közlemény hat fellépési területet, valamint több konkrét intézkedést határoz meg: a gyógyszerekkel kapcsolatos tudatosság növelése és körültekintő alkalmazásuk ösztönzése, a természetüknél fogva a környezetre kevésbé káros gyógyszerek kifejlesztésének támogatása, a környezetbarátabb gyártás előmozdítása, a környezeti kockázatértékelésnek és felülvizsgálatának javítása, a pazarlás csökkentése és a hulladékgazdálkodás javítása, a környezeti megfigyelés kiterjesztése és az egyéb ismeretbeli hiányosságok megszüntetése.

Mivel elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy intézkedéseket kell hozni a környezetbe kerülő gyógyszerek okozta kockázatok csökkentése érdekében:

1. Milyen jogalkotási és nem jogalkotási intézkedéseket kíván a Bizottság elfogadni a környezetbe kerülő gyógyszerekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében?

2. Milyen ütemtervet követnek majd ezek intézkedések?

Előterjesztve: 06/03/2020

Határidő: 07/06/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. március 10.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat