Parlamentarna vprašanja
PDF 54kWORD 11k
1. julij 2020
O-000045/2020
Vprašanje za ustni odgovor O-000045/2020
za podpredsednika Komisije/visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko
Člen 136 Poslovnika
Anna Fotyga (ECR), Mazaly Aguilar (ECR), Petras Auštrevičius (Renew), Franc Bogovič (PPE), Marco Campomenosi (ID), Derk Jan Eppink (ECR), Rosa Estaràs Ferragut (PPE), Raffaele Fitto (ECR), Rasa Juknevičienė (PPE), Elżbieta Kruk (ECR), Andrius Kubilius (PPE), Miriam Lexmann (PPE), Ljudmila Novak (PPE), Juozas Olekas (S&D), Urmas Paet (Renew), Maite Pagazaurtundúa (Renew), Stanislav Polčák (PPE), Elżbieta Rafalska (ECR), Frédérique Ries (Renew), Bert-Jan Ruissen (ECR), Bogdan Rzońca (ECR), Massimiliano Salini (PPE), Jacek Saryusz-Wolski (ECR), Radosław Sikorski (PPE), Ivan Štefanec (PPE), Hermann Tertsch (ECR), Ruža Tomašić (ECR), Romana Tomc (PPE), Alexandr Vondra (ECR), Veronika Vrecionová (ECR), Charlie Weimers (ECR), Jadwiga Wiśniewska (ECR), Jan Zahradil (ECR), Roberts Zīle (ECR), Milan Zver (PPE), Kosma Złotowski (ECR)
 Zadeva: Stanje človekovih pravic v Iranu, zlasti položaj političnih zapornikov, obsojenih na smrt

Stanje človekovih pravic v Iranu je še vedno izjemno zaskrbljujoče. Ko so novembra lani izbruhnili protesti, je bilo aretiranih več kot 12000, ubitih pa vsaj 1500 ljudi. O usodi številnih pridržanih še vedno ni informacij. Generalna skupščina OZN je 18. decembra 2019 sprejela resolucijo, v kateri je že 66. obsodila iranski režim zaradi sistematičnih kršitev človekovih pravic, vključno s samovoljnimi aretacijami, pridržanjem zapornikov, nadlegovanjem narodnostnih manjšin in omejitvami svobode izražanja. Parlament je 19. decembra 2019 sprejel resolucijo, v kateri je obsodil odziv iranskega režima na nenasilne proteste novembra 2019 in zahteval, da se brezpogojno sprostijo vsi protestniki, zagovorniki človekovih pravic in novinarji, ki jih je treba aretirati. V zadnjih mesecih so državo zajeli novi vali aretacij. Iranska elitna študenta Ali Jounesi in Amir Hosein Morad sta bila 10. aprila 2020 brez kakršne koli utemeljitve aretirana in pretepena. Iranska opozicija je nato objavila imena 18 drugih oseb, ki so bile aretirane med nedavnimi protesti. Vrhovno sodišče Irana je pred nekaj dnevi podprlo smrtno obsodbo Amirja Hoseina Moradija, Mohameda Rajabija in Saida Tamjidija, ki so bili med novembrskimi protesti aretirani zaradi političnih obtožb. Režim med drugim redno izreka kazenske obsodbe protestnikov in oporečnikov. Iranski režim je doslej zavrnil vstop posebnega poročevalca OZN in z vsemi sredstvi oviral spremljanje stanja človekovih pravic v Iranu.

1. Osebe, ki so bile neupravičeno aretirane in pridržane, so žrtev mučenja, nekaterim pa celo grozi smrtna kazen. Katere konkretne in nujne ukrepe načrtuje Evropska služba za zunanje delovanje (ESZD), da bi preprečili izvajanje usmrtitev, ustavili mučenje in zagotovili, da iranski režim izpusti na svobodo neupravičeno pridržane in aretirane osebe?

2. Katere proaktivne politike namerava EU sprejeti, da bi okrepila človekove pravice v Iranu in zagotovila, da se bodo Iranci svobodno zbirali in uveljavljali svojo pravico do svobodnega govora v prihodnjih protestih brez sankcij režima?

3. Katere ukrepe sprejema Evropska služba za zunanje delovanje v zvezi s primeri političnih zapornikov, ki so bili po novembrskih protestih obsojeni na smrt, med drugim Amir Hossein Moradi, Mohammad Rajabi in Said Tamidi, in kaj je storila v odziv na primer Alija Younesija?

4. Vpliv in moč Islamske revolucionarne garde (IRGC) se širi. ZDA so IRGC uvrstile na seznam turističnih organizacij. Ali bo EU storila isto ob upoštevanju vloge IRGC v krvavih represivnih novembrskim ukrepih proti nenasilnim protestnikom? Kakšno stališče ima EU do vse večje moči IRGC v Iranu v smislu človekovih pravic in dvostranskih odnosov med EU in Iranom?

5. Ali bo podpredsednik/visoki predstavnik razmislil o sprejetju ukrepov za sprejetje ciljno usmerjenih osebnih sankcij proti odgovornim za hude kršitve človekovih pravic, s čimer bo Iranu poslal jasno in odločno sporočilo, da EU nasprotuje takšnemu stanju?

Vloženo: 01/07/2020

Rok za odgovor: 02/10/2020

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 3. julij 2020Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov