Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 42kWORD 10k
8. heinäkuuta 2020
O-000047/2020
Suullisesti vastattava kysymys
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Christine Anderson, Gunnar Beck, Joachim Kuhs, Peter Kofod, Roman Haider, Bernhard Zimniok, Nicolaus Fest, Lars Patrick Berg, Gianantonio Da Re, Gilles Lebreton, Jörg Meuthen, Antonio Maria Rinaldi, Francesca Donato, Rosanna Conte, Alessandra Basso, Marco Zanni, Annalisa Tardino
ID-ryhmän puolesta
 Aihe: Käteisrahan käytöllä pelottelu on valeuutinen

Eurosetelit ja -kolikot ovat ainoa laillinen maksuväline euroalueella. ”Euroseteleiden ja -kolikoiden laillisen maksuvälineen asema on suojattu EU:n perussopimuksilla ja EU:n johdetulla oikeudella. Covid-19-pandemian aikana kansalaiset halusivat mieluummin maksaa sähköisesti välttääkseen fyysisiä kontakteja ja noudattaakseen etäisyyttä koskevia sääntöjä”, komissio totesi vastauksessaan Euroopan parlamentin jäsenten Christine Andersonin ja Gunnar Beckin esittämään kysymykseen

Komissio ei kuitenkaan ota huomioon sitä, että asiakkaat eivät useinkaan voi valita kortti- ja käteismaksujen välillä. Euroopan unionin toimielimet muodostavat valitettavasti kielteisen esimerkin tässä asiassa. Käteisellä maksaminen ei ole enää mahdollista.

Tällä hetkellä ei ole kestäviä tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että mikrobit tai covid-19-virus voivat levitä ihmisestä toiseen seteleiden välityksellä. Tällainen ylireagointi on ennakoivaa eikä sillä ole tieteellistä perustaa, mutta sillä riistetään EU:n asukkailta osa käteisrahalla maksamisen vapautta.

1. Mitä toimia komissio aikoo toteuttaa lisätäkseen luottamusta euroseteleiden ehdottomaan käyttöön, myös pandemian aikana, erityisesti viitaten Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 127 artiklan 2 kohdan neljänteen luetelmakohtaan?

2. Aikooko komissio osana disinformaation torjuntaa toteuttaa toimia vastustaakseen tarkoituksellisesti tekaistuja tietoja, joiden mukaan kortinlukijan käyttäminen altistaa ihmisiä mikrobeille vähemmän?

3. Miten vahvasti se sitoutuu puolustamaan eurosetelien rajoittamatonta käyttöä?

Jätetty: 08/07/2020

Määräaika: 09/10/2020

Kysymyksen alkukieli: EN
Päivitetty viimeksi: 9. heinäkuuta 2020Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö