Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 44kWORD 10k
15. syyskuuta 2020
O-000056/2020
Suullisesti vastattava kysymys O-000056/2020
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Christine Anderson, Jaak Madison, Harald Vilimsky, Laura Huhtasaari, Nicolaus Fest, Joachim Kuhs, Lars Patrick Berg, Markus Buchheit, Jörg Meuthen, Maximilian Krah, Gunnar Beck, Bernhard Zimniok, Guido Reil, Sylvia Limmer
ID-ryhmän puolesta
 Aihe: Euronewsille annettavan rahoitustuen tilanne nyt ja tulevaisuudessa

Euronews sai komissiolta vuosina 2014–2018 yhteensä 122 miljoonaa euroa eli keskimäärin 24,4 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmannes tästä yksityisestä kanavasta rahoitetaan EU:n varoista, vaikka suurin osa EU:n kansalaisista ei edes pysty vastaanottamaan kanavan tarjoamaa televisio-ohjelmaa. Edellä mainitut tiedot on otettu vastauksesta parlamentin tutkimuspalvelujen pääosastolle (EPRS) esitettyyn pyyntöön.

Tämä herättää kysymyksiä Euronewsin taustasta ja myös siitä, että komission rahoituksen jatkuminen kanavalle on edelleen auki – eli jatketaanko sitä vai tulisiko sitä ylipäätään jatkaa.

1. Onko Euronewsin saamaa EU-rahoitusta koskaan tarjottu muille uutistoiminnan harjoittajille?

2. Millä perusteilla sopimus Euronewsin kanssa tehtiin?

3. Missä määrin komissio katsoo, että terve kilpailu turvataan, jos Euronews ei – kanavan edustajan mukaan – vaikuta elinkelpoiselta ilman unionin rahoitusta?

4. Mitä mieltä komissio on siitä, että Euronews tuottaa myös maksettua sisältöä (sponsoroidut osuudet, jotka voi tunnistaa kussakin tapauksessa insertillä osuuden alussa ja lopussa), ja onko EU suorittanut tarkastuksen varmistaakseen, että näitä maksettuja mainoksia ei käännetä EU:n virallisille kielille EU:n varoilla?

5. Mitä mieltä komissio on siitä, että Euronewsilla on toimisto Brysselissä, Kairossa, Dohassa, Lontoossa, Pariisissa, Kiovassa, Istanbulissa, Dubaissa, Washingtonissa ja Pekingissä, eli vain kaksi kymmenestä toimistosta on EU-maan pääkaupungissa?

6. Missä määrin Euronewsin rahoitusta on tarpeen jatkaa unionin varoilla tilanteessa, jossa kanava ei edes vuosia perustamisensa jälkeen ole pystynyt saamaan minkäänlaista merkittävää markkinaosuutta ja kanavan perustajajäsenet (Euroopan yleisradioliitto) ovat saattaneet myydä osakkeitaan kanavan epäonnistumisen vuoksi, minkä seurauksena 88 prosenttia Euronewsista on nyt egyptiläiseen liikemieheen Naguib Sawirisiin sidoksissa olevan Euroopan ulkopuolisen rahoitusalan holdingyhtiön omistuksessa?

Jätetty: 15/09/2020

Määräaika: 16/12/2020

Kysymyksen alkukieli: EN
Päivitetty viimeksi: 16. syyskuuta 2020Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö