Parlamenti kérdések
PDF 50kWORD 10k
2020. szeptember 15.
O-000056/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés O-000056/2020
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Christine Anderson, Jaak Madison, Harald Vilimsky, Laura Huhtasaari, Nicolaus Fest, Joachim Kuhs, Lars Patrick Berg, Markus Buchheit, Jörg Meuthen, Maximilian Krah, Gunnar Beck, Bernhard Zimniok, Guido Reil, Sylvia Limmer
az ID képviselőcsoport nevében
 Tárgy: A Euronews számára nyújtott pénzügyi támogatás jelenlegi és jövőbeli helyzete

A Euronews 2014 és 2018 között összesen 122 millió EUR-t kapott a Bizottságtól, ami évente átlagosan 24,4 millió EUR-nak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a magáncsatorna egyharmadát uniós forrásokból finanszírozzák annak ellenére, hogy a legtöbb uniós polgár nem tudja még a televíziós műsort sem fogni. A fenti információk a Parlamenti Kutatási Szolgáltatások Főigazgatóságához (EPRS) intézett megkeresésre adott válaszból származnak.

Ez felvet néhány kérdést a Euronews hátteréről többek között azzal kapcsolatban, hogy a csatorna Bizottság általi finanszírozása továbbra is nyitott, és hogy az továbbra is folytatódik-e vagy egyáltalán folytatni kell-e.

1. Kaptak-e valaha más hírműsor-szolgáltatók uniós forrásokat, ahogyan a Euronews kap?

2. Milyen szempontok alapján kötötték meg a szerződést a Euronews-zal?

3. Milyen mértékben véli úgy a Bizottság, hogy a tisztességes verseny biztosított, ha a Euronews – a műsorszolgáltató képviselője szerint – uniós finanszírozás nélkül nem tűnik életképesnek?

4. Hogyan értékeli a Bizottság azt, hogy a Euronews fizetett tartalmat is létrehoz (szponzorált hozzájárulások, amelyek minden esetben felismerhetők a hozzájárulás elején és végén történő beillesztés alapján), és hogy uniós ellenőrzés keretében ellenőrzik, hogy ezeket a fizetett hirdetéseket nem uniós forrásokból fordították-e le az uniós nyelvekre ?

5. Hogyan értékeli a Bizottság Euronews-irodák létrehozását Brüsszelben, Kairóban, Dohában, Londonban, Párizsban, Kijevben, Isztambulban, Dubaiban, Washingtonban és Pekingben, ugyanis úgy tűnik, hogy a tíz iroda közül csak kettő található uniós fővárosban?

6. Milyen mértékben kell uniós forrásokból tovább népszerűsíteni a Euronews-t, tekintettel arra, hogy a csatorna még évekkel a létrehozása után sem tudott releváns piaci részesedést szerezni, és a csatorna alapító tagjai (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) valószínűleg a sikertelenség miatt adták el részvényeiket, így a Euronews 88%-a jelenleg az egyiptomi Nagib Sawaris üzletemberhez köthető nem európai pénzügyi holdingvállalkozáshoz tartozik?

Előterjesztve: 15/09/2020

Határidő: 16/12/2020

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. szeptember 16.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat