Parlamentarna vprašanja
PDF 47kWORD 10k
15. september 2020
O-000056/2020
Vprašanje za ustni odgovor O-000056/2020
za Komisijo
Člen 136 Poslovnika
Christine Anderson, Jaak Madison, Harald Vilimsky, Laura Huhtasaari, Nicolaus Fest, Joachim Kuhs, Lars Patrick Berg, Markus Buchheit, Jörg Meuthen, Maximilian Krah, Gunnar Beck, Bernhard Zimniok, Guido Reil, Sylvia Limmer
v imenu skupine ID
 Zadeva: Finančna podpora za kanal Euronews danes in v prihodnje

Kanal Euronews je med letoma 2014 in 2018 od Komisije prejel skupaj 122 milijonov EUR, kar je v povprečju 24,4 milijona letno. To pomeni, da kar tretjina financiranja tega zasebnega kanala izvira iz skladov EU, čeprav večina državljanov EU tega televizijskega programa sploh ne more spremljati. Ti podatki so bili vzeti iz odgovora na zahtevo, predloženo generalnemu direktoratu za parlamentarne raziskovalne storitve (EPRS).

Zaradi tega se zastavlja vprašanje o ozadju kanala Euronews, med drugim ker še ni znano, ali ga bo Komisija financirala še naprej in ali se bo o tem sploh odločalo oziroma ali bi bilo o tem treba odločati.

1. Ali so bila finančna sredstva EU, ki jih je prejemal kanal Euronews, kdaj ponujena kakemu drugemu informativnemu kanalu?

2. Na osnovi katerih meril je bila sklenjena pogodba s kanalom Euronews?

3. Ali Komisija meni, da poštena konkurenca ni ogrožena, če kanal Euronews – kot je izjavil njegov predstavnik – brez finančnih sredstev Unije ne more preživeti?

4. Kaj Komisija meni o tem, da kanal Euronews pripravlja tudi plačano vsebino (sponzorirani prispevki, ki jih je mogoče prepoznati zaradi obvestila na začetku in na koncu), in ali je bila opravljena revizija na ravni EU, da bi se prepričali, da se ti plačani oglasi ne prevajajo v jezike EU z uporabo sredstev EU?

5. Kaj Komisija pravi na to, da je kanal Euronews odprl dopisništva v Bruslju, Kairu, Dohi, Londonu, Parizu, Kijevu, Carigradu, Dubaju, Washingtonu in Pekingu in da sta samo dve izmed desetih v eni od prestolnic EU?

6. Kolikšna je potreba, da se kanal Euronews še naprej promovira s sredstvi Unije, saj v sedmih letih od ustanovitve ni bil sposoben ustvariti pomembnejšega tržnega deleža, njegovi ustanovni člani (European Broadcasting Union) pa so zaradi neuspeha očitno prodali svoje delnice, tako da ima zdaj 88 % delnic v lasti neevropski finančni holding, povezan z egiptovskim poslovnežem Naguibom Savirisom?

Vloženo: 15/09/2020

Rok za odgovor: 16/12/2020

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 16. september 2020Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov