Consolidarea Garanției pentru tineret
24.9.2020
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000058/2020
adresată Consiliului
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Cindy Franssen, Brando Benifei, Monica Semedo, Elena Lizzi, Kira Marie Peter-Hansen, Elżbieta Rafalska, Leila Chaibi
în numele Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat, în legătură cu prioritățile sale politice, că va transforma Garanția pentru tineret într-un instrument permanent de combatere a șomajului în rândul tinerilor și că aceasta ar trebui să beneficieze de un buget mai mare și să dispună de un mecanism de raportare periodică, pentru a se asigura realizarea obiectivelor stabilite în fiecare stat membru. La 1 iulie 2020, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului intitulată „O punte către locuri de muncă – consolidarea Garanției pentru tineret”, care înlocuiește Recomandarea Consiliului din 22 aprilie 2013 privind înființarea unei garanții pentru tineret[1].
Drept urmare a pandemiei de COVID-19, rata șomajului și a inactivității în UE crește și milioane de persoane riscă să își piardă locul de muncă. Conform situației din iunie 2020, șomajul în rândul tinerilor era de 16,8 % la nivelul UE, preconizându-se o creștere puternică a acestei cifre. Tinerii sunt expuși celui mai mare risc de a suferi de pe urma consecințelor negative ale crizei.
- 1.Consideră Consiliul că reducerea alocației prevăzute pentru anumite măsuri destinate tinerilor care nu au un loc de muncă, adoptată de Consiliul European în concluziile sale din 21 iulie 2020, vine în sprijinul ambiției Uniunii de a investi în tineri? Cum poate fi justificată această reducere considerabilă în condițiile în care combaterea șomajului în rândul tinerilor este una dintre prioritățile principale ale Uniunii? Cum poate această reducere considerabilă să răspundă necesității de a dezvolta competențe și să facă față provocărilor sociale și celor legate de ocuparea forței de muncă în perioada post-COVID-19?
- 2.Cum intenționează Consiliul să încurajeze statele membre să îmbunătățească eficiența acestui instrument? Sprijină Consiliul opinia Parlamentului potrivit căreia calitatea locurilor de muncă și a stagiilor oferite tinerilor este esențială pentru asigurarea integrării lor durabile pe piața muncii? Intenționează Consiliul să introducă criterii de calitate obligatorii pentru oferte?
- 3.Ce măsuri concrete prevede Consiliul pentru a îmbunătăți strategiile de deschidere către tineri și caracterul incluziv al Garanției pentru tineret?
Depunere: 24/09/2020
Dată-limită: 25/12/2020
- [1] COM(2020)0277.