Postupak : 2020/2767(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000068/2020

Podneseni tekstovi :

O-000068/2020 (B9-0027/2020)

Rasprave :

PV 15/12/2020 - 14
CRE 15/12/2020 - 14

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 46kWORD 10k
29. listopada 2020.
O-000068/2020
Pitanje za usmeni odgovor  O-000068/2020
upućeno Vijeću
Članak 136. Poslovnika
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Maria Walsh, Marianne Vind, Ilana Cicurel, Elena Lizzi, Kim Van Sparrentak, Anna Zalewska
u ime Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja
 Odgovor na plenarnoj sjednici 
 Predmet: Preporuka Vijeća o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za održivu konkurentnost, socijalnu pravednost i otpornost

S obzirom na Preporuku Vijeća o strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja zanima sljedeće:

1. Kriza prouzročena bolešću COVID-19 ubrzala je potrebu za poboljšanjem digitalnih rješenja za osposobljavanje i omogućivanje jednakog pristupa digitalnim vještinama, alatima i tehnologijama za učenike, nastavnike i voditelje osposobljavanja. Kojim će mjerama i kojim financijskim i nefinancijskim sredstvima države članice promicati digitalno unapređenje i učenje na daljinu u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, osiguravajući pritom dostupnost i stjecanje potrebnih vještina za sve, kao i jednak pristup internetu i digitalnim alatima u svim školama? Na koji način u suradnji s Komisijom namjeravaju koordinirati i pratiti te mjere?

2. Koje će mjere države članice poduzeti kako bi ostvarile kvalitativne ciljeve, među ostalim putem okvira za kvalitetna naukovanja i Erasmusa, te kako bi poboljšale praćenje osoba sa završenim strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem?

3. Sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nije usklađen i i ne podudara se s općim obrazovnim sustavom te se strukovno obrazovanje i osposobljavanje, unatoč stalnoj potražnji za većim brojem strukovno obrazovanih i osposobljenih osoba, često smatra manje poželjnom opcijom. Što države članice poduzimaju kako bi povećale privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i osigurale usklađenost i sinergiju između ta dva sustava? Što planiraju poduzeti na nacionalnoj razini za poboljšanje promocije strukovnog obrazovanja i osposobljavanja? Koje mjere poduzimaju kako bi osobe koje su napustile strukovno obrazovanje i osposobljavanje vratile u sustav? Postoji li sustav praćenja za osobe koje su napustile taj sustav obrazovanja?

4. Koje će mjere države članice poduzeti kako bi osigurale da su programi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja visokokvalitetni, uključivi te da se u okviru njih jamče jednake mogućnosti svima, a posebno osjetljivim skupinama, među ostalim iz ruralnih i udaljenih područja? Koje će mjere poduzeti kako bi svi učenici imali pravo na kvalitetno i uključivo strukovno obrazovanje i osposobljavanje, kao što je utvrđeno u europskom stupu socijalnih prava?

5. Na koji će način države članice zajamčiti kvalitetno, raznoliko i prilagođeno naukovanje, uključujući pravednu naknadu i pristup socijalnoj zaštiti u skladu s europskim stupom socijalnih prava?

6. Na koji će način države članice zajamčiti da su pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja dovoljno samostalni, fleksibilni te da imaju dovoljno potpore kako bi svoju ponudu osposobljavanja mogli brzo prilagoditi promjenjivim potrebama za vještinama i tako osigurati buduće dobre izglede na tržištu rada, kao i kvalitetna i održiva radna mjesta za osobe sa završenim strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem? Koja europska i nacionalna financijska sredstva države članice pružaju sektoru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja?

Podneseno: 29/10/2020

Rok za odgovor: 30/01/2021

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 3. studenog 2020.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti