Eljárás : 2020/2767(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000068/2020

Előterjesztett szövegek :

O-000068/2020 (B9-0027/2020)

Viták :

PV 15/12/2020 - 14
CRE 15/12/2020 - 14

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 47kWORD 10k
2020. október 29.
O-000068/2020
Szóbeli választ igénylő kérdés  O-000068/2020
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Maria Walsh, Marianne Vind, Ilana Cicurel, Elena Lizzi, Kim Van Sparrentak, Anna Zalewska
a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: A fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilienciát célzó szakképzésről szóló tanácsi ajánlás

A Foglalkoztatási és Szociális Bizottságnak több kérdése is van a szakképzésről szóló tanácsi ajánlással kapcsolatosan:

1. A Covid19-válság felgyorsította a digitális képzési megoldások javításának, valamint a tanulók, a tanárok és az oktatók digitális készségekhez, eszközökhöz és technológiákhoz való egyenlő hozzáférésének szükségességét. Milyen intézkedésekkel és milyen pénzügyi és nem pénzügyi eszközökkel fogják a tagállamok előmozdítani a szakképzés területén megvalósuló digitális fejlesztést és távoktatást, mindenki számára biztosítva a hozzáférést és a szükséges készségek elsajátítását, valamint az internethez és a digitális eszközökhöz való egyenlő hozzáférést valamennyi iskolában? Hogyan lehet ezt a Bizottsággal együtt koordinálni és nyomon követni?

2. Milyen intézkedéseket fognak tenni a tagállamok egyrészt a minőségi célkitűzések elérése érdekében, többek között a tanulószerződéses gyakorlati képzés minőségi keretrendszere és az Erasmus program révén, másrészt a szakképzésben végzettek nyomon követésének javítása érdekében?

3. A szakképzési ágazat és az általános oktatási rendszer között a koherencia hiánya és eltérés figyelhető meg, a szakképzést ugyanis gyakran kevésbé preferált lehetőségnek tekintik annak ellenére, hogy folyamatosan egyre több szakképzett szakemberre van szükség. Mit tesznek a tagállamok a szakképzés vonzerejének növelése és e két oktatási forma közötti koherencia és szinergiák biztosítása érdekében? Milyen nemzeti szintű fellépéssel tervezik javítani a szakképzéssel kapcsolatos kommunikációt? Milyen intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy a szakképzésből lemorzsolódók visszakerüljenek a rendszerbe? Létezik-e a lemorzsolódásokra nyomonkövetési rendszer?

4. Milyen intézkedéseket fognak hozni a tagállamok annak biztosítására, hogy a szakképzési programok magas színvonalúak és inkluzívak legyenek, és mindenki számára egyenlő lehetőségeket kínáljanak, különös tekintettel a kiszolgáltatott csoportokra, beleértve a vidéki vagy távoli területeket is? Milyen lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a minőségi és inkluzív szakképzést a szociális jogok európai pillérében foglaltaknak megfelelően minden tanuló számára joggá tegyék?

5. Hogyan fogják a tagállamok biztosítani a színvonalas, diverzifikált és személyre szabott tanulószerződéses gyakorlati képzéseket, beleértve a méltányos javadalmazást és a szociális jogok európai pillérével összhangban a szociális védelemhez való hozzáférést?

6. Hogyan biztosítják a tagállamok, hogy a szakképző intézmények elegendő autonómiával, rugalmassággal és támogatással rendelkezzenek ahhoz, hogy képzési kínálatukat gyorsan hozzá tudják igazítani a változó készségigényekhez, és hogy a szakképzésben végzettek számára jövőbeli munkaerőpiaci lehetőségeket, valamint minőségi és fenntartható munkahelyeket tudjanak biztosítani? Milyen európai és nemzeti pénzügyi eszközöket biztosítanak a tagállamok a szakképzési ágazat számára?

Előterjesztve: 29/10/2020

Határidő: 30/01/2021

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2020. november 3.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat