Punerea în aplicare a legislației UE privind apa
7.12.2020
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000077/2020
adresată Consiliului
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Christophe Hansen, Sara Cerdas, Nicolae Ştefănuță, Marco Dreosto, Martin Häusling, Joanna Kopcińska, Malin Björk, Eleonora Evi
în numele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Parlamentul salută concluzia Comisiei, potrivit căreia Directiva-cadru privind apa[1] este adecvată obiectivului urmărit, însă consideră că punerea sa în aplicare trebuie să fie îmbunătățită și accelerată. Deși Directiva-cadru privind apa a dus la crearea cu succes a unui cadru de guvernanță pentru gestionarea integrată a apei din sute de mii de corpuri de apă din UE, reducând ritmul cu care se deteriorează calitatea apei și reducând poluarea chimică, mai puțin de jumătate din corpurile de apă din UE se află într-o situație optimă deși termenul respectiv a expirat în 2015. Mai mult, doar unul dintre cei patru indicatori pentru apa dulce a înregistrat o îmbunătățire în ultimii 10-15 ani și au existat o serie de probleme legate de punerea în aplicare a legislației din domeniul apei, cauzate în mare parte de finanțarea inadecvată și de un grad insuficient de integrare a obiectivelor de mediu în politicile sectoriale. În acest context, rugăm Consiliul să răspundă la următoarele întrebări:
- 1.Cum va integra Consiliul concluziile recentei verificări a adecvării legislației din domeniul apei și ce măsuri concrete vor întreprinde Consiliul și statele membre pentru a garanta că obiectivele de mediu ale Directivei-cadru privind apa sunt realizate cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2027?
- 2.Întrucât unul dintre obstacolele principale care au împiedicat realizarea obiectivelor din legislație a fost finanțarea insuficientă, cum vor mobiliza statele membre finanțarea necesară pentru realizarea măsurilor care pot garanta o bună calitate a apelor din UE?
- 3.Cum vor îmbunătăți statele membre integrarea obiectivelor de mediu ale directivelor în politicile sectoriale, mai ales în sectoarele agricol, al energiei și al transporturilor?
- 4.Verificarea adecvării a identificat diferențe considerabile între statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare a directivelor, de exemplu în ceea ce privește monitorizarea substanțelor poluante și pragurile stabilite în Directiva privind apele subterane[2]. Cum intenționează statele membre să realizeze o punere în aplicare mai armonioasă?
- 5.Consideră Consiliul că recenta propunere privind cadrul financiar multianual prevede suficiente fonduri pentru Directiva-cadru privind apa?
- 6.Ce măsuri suplimentare vor întreprinde statele membre pentru a asigura aplicarea deplină a principiului recuperării costurilor serviciilor legate de utilizarea apei (articolul 9 din directiva-cadru), mai ales în ceea ce privește aplicarea deplină a principiilor „utilizatorul plătește” și „poluatorul plătește”?
- 7.Cum intenționează statele membre să reducă recurgerea la derogări de la directiva-cadru în cel de al treilea ciclu al planurilor de management ale bazinelor hidrografice?
Depunere: 07/12/2020
Dată-limită: 08/03/2021
- [1] Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, JO L 327, 22.12.2000, p. 1.
- [2] Directiva 2006/118/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind protecția apelor subterane împotriva poluării și a deteriorării, JO L 372, 27.12.2006, p. 19.