Børns rettigheder
3.2.2021
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000007/2021
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 136
Juan Fernando López Aguilar
for Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
FN's konvention om barnets rettigheder fastslår, at alle børn i verden — dvs. alle mennesker under atten år — har ret til samme sæt borgerlige, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder uanset deres etnicitet, køn, religion, sprog, evner, indvandrerstatus, seksuelle orientering eller enhver anden status.
Artikel 3, stk. 5, i traktaten om Den Europæiske Union opregner beskyttelse af børns rettigheder blandt Den Europæiske Unions mål, mens Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder garanterer beskyttelsen af børns rettigheder i EU-institutionerne og af EU's medlemsstater, når de gennemfører EU-retten. Ikke desto mindre viser virkeligheden, at der stadig er meget, der skal gøres, og at der stadig er behov for at tage fat på de vedvarende og eksisterende udfordringer.
Næstformand for Kommissionen, Dubravka Šuica, meddelte, at fire søjler vil blive omfattet af den kommende strategi: 1) de mest sårbare børns rettigheder, 2) børns rettigheder i den digitale tidsalder, 3) forebyggelse og bekæmpelse af vold, 4) fremme af børnevenlig retspleje.
Kommissionen bedes besvare følgende:
- 1.hvordan vil den hjælpe medlemsstaterne med at udarbejde nationale planer for gennemførelse af strategiens mål inden for den givne tidsramme?
- 2.hvordan vil strategien støtte en inklusiv og holistisk tilgang til beskyttelse af alle børn og beskyttelse af barnets tarv — navnlig de mest sårbare — i alle EU-politikker, -programmer og -foranstaltninger i overensstemmelse med EU's grundlæggende rettigheder?
- 3.hvordan har den til hensigt at anerkende børn som forandringsagenter og sikre, at børn på meningsfuld vis deltager i udformningen og gennemførelsen af strategien?
- 4.hvordan planlægges det at integrere børns rettigheder og sikre, at der afsættes tilstrækkelige midler til at nå de mål, der er fastsat i strategien, både i EU's eksterne og interne foranstaltninger?
- 5.hvordan kan strategien gøres obligatorisk for EU-institutionerne, og hvordan vil den blive tilpasset FN's mål for bæredygtig udvikling og EU's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling?
- 6.hvordan vil strategien på baggrund af den igangværende covid-19-pandemi og dens langsigtede indvirkning på børn tage hensyn til de udfordringer, der er opstået i forbindelse med krisen?
Indgivet: 03/02/2021
Svarfrist: 04/05/2021