Lasten oikeudet
3.2.2021
Suullisesti vastattava kysymys O-000007/2021
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Juan Fernando López Aguilar
kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta
Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksessa lapsen oikeuksista todetaan, että jokainen maailman lapsi – eli jokainen alle 18-vuotias henkilö – on oikeutettu samoihin kansalaisoikeuksiin sekä poliittisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin ja sivistyksellisiin oikeuksiin etniseen alkuperään, sukupuoleen, uskontoon, kieleen, kykyihin, maahanmuuttajan asemaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun seikkaan katsomatta.
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 3 artiklan 5 kohdassa luetellaan lapsen oikeuksien suojelu yhtenä Euroopan unionin tavoitteista, ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa puolestaan taataan lapsen oikeuksien suojelu EU:n toimielimissä sekä EU:n jäsenvaltioissa niiden soveltaessa EU:n oikeutta. Todellisuus on kuitenkin osoittanut, että paljon on vielä tehtävänä ja sitkeässä oleviin haasteisiin on yhä puututtava.
Komission varapuheenjohtaja Dubravka Šuica on ilmoittanut, että tuleva strategia kattaa seuraavat neljä pilaria: 1) heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet; 2) lasten oikeudet digitaalisella aikakaudella; 3) väkivallan ennaltaehkäisy ja torjunta; 4) lapsiystävällisen oikeudenkäytön edistäminen.
Voisiko komissio selvittää seuraavia seikkoja?
- 1.Miten komissio aikoo auttaa jäsenvaltioita laatimaan kansallisia suunnitelmia, jotta strategiassa vahvistetut tavoitteet voidaan panna täytäntöön sovitussa aikataulussa?
- 2.Miten strategia tukee osallistavaa ja kokonaisvaltaista toimintamallia kaikkien lasten suojeluun ja lasten – erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten – edun turvaamiseen kaikissa EU:n politiikoissa, ohjelmissa ja toimissa EU:n perusoikeuksia noudattaen?
- 3.Miten komissio aikoo tunnustaa lapset muutoksentekijöiksi ja varmistaa, että lapset voivat mielekkäällä tavalla osallistua strategian suunnitteluun ja täytäntöönpanoon?
- 4.Miten komissio aikoo valtavirtaistaa lasten oikeudet ja varmistaa, että strategiassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseksi osoitetaan riittävästi rahoitusta niin EU:n ulkoisissa kuin sisäisissäkin toimissa?
- 5.Miten strategiasta voitaisiin tehdä pakollinen EU:n toimielimissä ja miten se on tarkoitus sovittaa yhteen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja EU:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman kanssa?
- 6.Kun otetaan huomioon meneillään oleva covid‑19-pandemia ja sen pitkän aikavälin vaikutukset lapsiin, miten strategialla on tarkoitus puuttua kriisin yhteydessä esiin tulleisiin haasteisiin?
Jätetty: 03/02/2021
Määräaika: 04/05/2021