Europese kindergarantie
26.3.2021
Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000026/2021
aan de Commissie
Artikel 136 van het Reglement
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Tomac, Brando Benifei, Dragoș Pîslaru, Elena Lizzi, Katrin Langensiepen, Elżbieta Rafalska, Sandra Pereira
namens de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken
Elk kind dat in armoede leeft, moet toegang hebben tot gratis en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang, fatsoenlijke huisvesting en adequate voeding door middel van een goed gefinancierde kindergarantie. Het Europees Parlement dringt al jaren aan op een kindergarantie omdat het niveau van kinderarmoede in Europa onaanvaardbaar hoog is en omdat het bestaande beleid ontoereikend is. Dit heeft geleid tot een cyclus van armoede die van de ene op de andere generatie overgaat en die nog is verergerd door de COVID-19-pandemie, waardoor miljoenen kinderen en gezinnen in een nog precairdere sociaal-economische situatie zijn terechtgekomen.
- 1.Hoe zal de Commissie ervoor zorgen dat financiële instrumenten van de EU zoals de faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), ReactEU en InvestEU een aanvulling vormen op het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) bij de effectieve uitvoering van de aanbeveling van de Raad over een Europese kindergarantie? Hoe zal de Commissie ervoor zorgen dat alle lidstaten voldoende middelen uittrekken, met name in het kader van hun nationale actieplannen?
- 2.Leerachterstand als gevolg van de COVID-19-crisis heeft de bestaande ongelijkheden op onderwijsgebied nog verergerd. Hoe zal de kindergarantie ongelijkheid met betrekking tot internettoegang op school, onlineleermiddelen en digitaal leermateriaal, alsmede ongelijkheid buiten het formele onderwijs aanpakken? Hoe zal de kindergarantie de integratie van digitale vaardigheden van het begin af aan in de voor- en vroegschoolse educatie bevorderen en voortijdig schoolverlaten tegengaan?
- 3.Hoe zal de Commissie ervoor zorgen dat de lidstaten een geïntegreerde en intersectionele aanpak hanteren om kinderarmoede en sociale uitsluiting aan te pakken? Hoe kan de kindergarantie in de praktijk het beleid van de lidstaten op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en voeding ten behoeve van de meest kwetsbare kinderen, zoals dakloze kinderen, kinderen met een handicap, kinderen uit etnische minderheden en kinderen in huishoudens met een laag inkomen, versterken en de overgang van institutionele zorg naar gemeenschaps- of zorg in gezinsverband faciliteren?
- 4.Hoe zal de Commissie het effect van de kindergarantie evalueren en monitoren? Hoe zal zij zorgen voor samenhang tussen de garantie en andere beleidsinstrumenten van de EU e.a., alsook de kerndoelen van het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten? Wat zal de institutionele structuur zijn voor de mainstreaming van die uitvoering, en hoe zal het Parlement daarbij worden betrokken?
Ingediend: 26.3.2021
Vervalt: 27.6.2021