Parlamentarna pitanja
PDF 43kWORD 10k
3. svibnja 2021.
O-000033/2021
Pitanje za usmeni odgovor  O-000033/2021
upućeno Komisiji
Članak 136. Poslovnika
Karima Delli
u ime Odbora za promet i turizam
 Predmet: Utjecaj krize izazvane bolešću COVID-19 na zrakoplovni sektor

Pandemija uzrokovana bolešću COVID-19 teško je pogodila cijeli zrakoplovni sektor te se zračni promet smanjio za više od dvije trećine u usporedbi s razinama iz 2019. Posljedice tog dugotrajnog pada prometa osjećat će se još dugi niz godina, a ugroženi su i ekonomska održivost poduzeća, radna mjesta i radni uvjeti.

Komisija je predložila hitne mjere kao što su smanjenje pragova iskorištenosti slotova za zračne prijevoznike, donijela je smjernice za testiranje na COVID-19 i karantenu za putnike u zračnom prometu te je uvela digitalnu zelenu potvrdu. Također je objavila radni dokument o pravilima o državnim potporama i pružanju javnih usluga u zračnom sektoru.

Međutim, nejasno je koliko će se brzo sektor oporaviti jer spori postupci cijepljenja, ograničenja putovanja i pravila o karanteni te testiranje i drugi zahtjevi otežavaju zračni prijevoz.

Za oporavak zrakoplovnog sektora bit će potrebna i regulatorna potpora na razini EU-a i znatna javna i privatna financijska pomoć za zaštitu poslovanja i radnih mjesta. Također je nužno zaštititi tržišno natjecanje u tom sektoru kako bi se osiguralo da potrošači imaju pristup putovanjima po pristupačnim cijenama i kako bi se osigurali jednaki uvjeti za zračne prijevoznike i radnike. Jasno je da su na razini EU-a potrebne koordiniranije mjere i zajednički protokoli kako bi se ponovo pokrenula putovanja i turizam. Osim toga, postoji potreba za društveno odgovornim i održivijim oporavkom u skladu s klimatskim ciljevima EU-a kako bi zrakoplovni sektor postao otporniji i spremniji na buduće promjene.

1. Namjerava li Komisija predložiti još mjera za potporu oporavku zrakoplovnog sektora EU-a? Osim uvođenja digitalne zelene potvrde, na koji način bi se mogla poboljšati koordinacija ograničenja putovanja i zdravstvenih zahtjeva kako bi se osigurala dosljednost mjera koje poduzimaju države članice, poboljšala sigurnost putovanja i potaknule rezervacije? Kako se mogu osigurati jednaki uvjeti među zračnim prijevoznicima te istovremeno očuvati radna mjesta i poštovati prava radnika?

2. Namjerava li Komisija razmotriti ekonomske, socijalne i aspekte povezanosti zrakoplovstva u zakonodavstvu EU-a, uključujući u reviziji Uredbe (EZ) br. 1008/2008, te istodobno osigurati veću koordinaciju između EU-a i nacionalnih tijela nadležnih za promet?

Podneseno: 3.5.2021

Rok za odgovor: 4.8.2021

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 4. svibnja 2021.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti