Parlamenti kérdések
PDF 44kWORD 10k
2021. május 3.
O-000033/2021
Szóbeli választ igénylő kérdés  O-000033/2021
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Karima Delli
a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében
 Tárgy: A Covid19-válság hatása a légi közlekedési ágazatra

A Covid19-világjárvány súlyosan érintette az egész légi közlekedési ágazatot: a légi forgalom szintje 2019-hez képest több mint kétharmaddal csökkent. A forgalom tartós visszaesése az elkövetkező években következményekkel fog járni, és veszélyezteti a vállalatok gazdasági életképességét, a munkahelyeket és a munkakörülményeket.

A Bizottság olyan vészhelyzeti intézkedéseket terjesztett elő, mint például a résidők használatára vonatkozó küszöbértékek csökkentése a légitársaságok számára, iránymutatás nyújtása a Covid19-tesztelésről és a karanténról a légi utasok számára, valamint a digitális zöldigazolvány bevezetése. Munkadokumentumot is kiadott az állami támogatási szabályokról és a légi közlekedési ágazatban nyújtott közszolgáltatásokról.

Nem világos azonban, hogy az ágazat milyen gyorsan fog helyreállni, mivel a lassú oltási eljárások, az utazási korlátozások és a karanténszabályok, valamint a tesztelés és egyéb követelmények akadályozzák a légi közlekedést.

A légi közlekedési ágazat helyreállításához uniós szintű szabályozási támogatásra, valamint jelentős, köz- és magánforrásokból származó pénzügyi támogatásra lesz szükség a vállalkozások és a munkahelyek megőrzése érdekében. Alapvető fontosságú továbbá az ágazatban a verseny megőrzése annak biztosítása érdekében, hogy a fogyasztók megfizethető áron utazhassanak, valamint hogy a légi fuvarozók és a munkavállalók számára egyenlő versenyfeltételeket biztosítsunk. Egyértelmű, hogy uniós szinten összehangoltabb intézkedésekre és közös eljárásokra van szükség az utazás és az idegenforgalom újraindításához. Emellett a társadalmi felelősség szemléletének megfelelő és fenntarthatóbb helyreállításra van szükség az EU éghajlat-politikai céljaival összhangban ahhoz, hogy a légi közlekedés ellenállóbbá és időtállóbbá váljon.

1. Szándékozik-e a Bizottság további intézkedéseket javasolni az uniós légi közlekedési ágazat helyreállításának támogatására? A digitális zöldigazolvány bevezetésén túl hogyan lehetne javítani az utazási korlátozások és az egészségügyi követelmények összehangolását a tagállamok által hozott intézkedések közötti összhang biztosítása, az utazások kiszámíthatóságának javítása és a foglalások ösztönzése érdekében? Hogyan lehet biztosítani az egyenlő versenyfeltételeket a légi fuvarozók között a munkahelyek fenntartása és a munkavállalók jogainak tiszteletben tartása mellett?

2. Szándékozik-e a Bizottság megfontolni a légi közlekedés gazdasági, társadalmi és összeköttetési szempontjait az uniós jogszabályokban, többek között az 1008/2008/EK rendelet felülvizsgálata során, miközben biztosítja az uniós és nemzeti közlekedési hatóságok közötti fokozottabb együttműködést?

Előterjesztve: 3.5.2021

Határidő: 4.8.2021

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2021. május 4.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat