Parlamentarna vprašanja
PDF 40kWORD 10k
3. maj 2021
O-000033/2021
Vprašanje za ustni odgovor  O-000033/2021
za Komisijo
Člen 136 Poslovnika
Karima Delli
v imenu Odbora za promet in turizem
 Zadeva: Učinek pandemije covida-19 na letalski sektor

Pandemija covida-19 je močno prizadela ves letalski sektor, saj je letalski promet v primerjavi z letom 2019 upadel za več kot dve tretjini. Posledice tega upada prometa bo čutiti še več let, ogroža pa tudi ekonomsko sposobnost podjetij, delovna mesta in delovne pogoje.

Komisija je predlagala izredne ukrepe, denimo zmanjšanje omejitev za letalske prevoznike pri uporabi slotov, pripravila smernice za testiranje na covid-19 in karanteno za letalske potnike ter uvedla digitalno zeleno potrdilo. Izdala je tudi delovni dokument o pravilih glede državne pomoči ter zagotavljanju javnih storitev v letalskem sektorju.

Vendar pa se ne ve, kako hitro bo sektor okreval, saj počasni postopki cepljenja, omejitve potovanj ter predpisi glede karantene v povezavi s testiranjem in drugimi zahtevami hromijo letalski promet.

Za okrevanje letalskega sektorja bo treba zagotoviti tako regulativno podporo na ravni EU kot znatno javno in zasebno finančno pomoč, da bi zaščitili podjetja in delovna mesta. Bistveno je tudi zaščititi konkurenco v sektorju, da bi potrošnikom zagotovili dostop do cenovno dostopnih potovanj, letalskim prevoznikom in delavcem pa enake konkurenčne pogoje. Očitno je, da potrebujemo bolj usklajene ukrepe in enotne protokole na ravni EU, da bi ponovno zagnali potovanja in turizem. Prav tako potrebujemo socialno odgovorno in bolj trajnostno okrevanje v skladu s podnebnimi cilji EU, da bo letalstvo postalo bolj odporno in pripravljeno na izzive prihodnosti.

1. Ali namerava Komisija predlagati dodatne ukrepe, da bi podprla okrevanje letalskega sektorja v EU? Kako bi lahko poleg uvedbe digitalnega zelenega potrdila izboljšali usklajevanje ukrepov za omejitev potovanj in sanitarnih zahtev, da bi zagotovili doslednost med ukrepi posameznih držav članic, izboljšali zanesljivost potovanj ter potnike spodbudili k rezervacijam? Kako bi lahko zagotovili enake konkurenčne pogoje med letalskimi prevozniki ter hkrati ohranili delovna mesta in spoštovali pravice delavcev?

2. Ali namerava Komisija preučiti gospodarske, socialne in povezljivostne vidike letalstva v zakonodaji EU, vključno z revizijo Uredbe (ES) št. 1008/2008, ob tem pa zagotoviti boljše usklajevanje med EU in nacionalnimi organi za promet?

Vloženo: 3.5.2021

Rok za odgovor: 4.8.2021

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 4. maj 2021Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov