Utländsk inblandning i demokratiska processer
10.5.2021
Fråga för muntligt besvarande O-000035/2021
till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
Artikel 136 i arbetsordningen
Raphaël Glucksmann
för Särskilda utskottet för frågor om utländsk inblandning i alla demokratiska processer i Europeiska unionen, inbegripet desinformation
Valet till Europaparlamentet och de allmänna valen i medlemsstaterna står i centrum för de demokratiska processerna i Europeiska unionen. Utländsk inblandning och desinformation utgör ett särskilt hot mot våra demokratier i detta avseende, och valens integritet undergrävs av de snabbt ökande onlinekampanjerna. Europeiska utrikestjänstens StratCom-arbetsgrupper har visat sig vara ett mycket värdefullt verktyg när det gäller att få fram, åtgärda och motverka desinformation. Deras uppdrag saknar dock en strategisk vision och är ganska begränsat inför sådana utmaningar som bristande insyn i finansieringen av politiska partier i EU från källor i tredjeländer. Behovet av samordning med kommissionen och medlemsstaterna, särskilt för att valprocesserna ska förbli motståndskraftiga, kräver dessutom mer beslutsamma och gemensamma åtgärder.
Vid utfrågningen för att bekräfta hans utnämning till unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik/vice ordförande för kommissionen (EU:s utrikesrepresentant) sade han sig vara villig att se över organisationen av StratCom-arbetsgrupperna för att de bättre skulle kunna bekämpa desinformation. Han underströk också behovet av att övergå till beslut med kvalificerad majoritet för sanktioner.
- 1.Vilka områden bör beaktas när uppdraget för utrikestjänstens StratCom-arbetsgrupper fastställs rent strategiskt, och vilka åtgärder bör vidtas för att säkerställa att tillräckliga resurser anslås för ett utökat uppdrag? Framför allt, hur kommer EU:s utrikesrepresentant att stärka EU:s förmåga att övervaka och motverka inblandning?
- 2.Hur har EU:s utrikesrepresentant organiserat arbetet inom kommissionen och utrikestjänsten för att garantera en effektiv samordning mellan olika administrativa strukturer så att det inte finns några kryphål eller luckor i skyddet av EU:s demokratiska processer från utländsk inblandning och hybridattacker från tredjeländer? Hur kan kampen mot utländsk inblandning bäst integreras i utrikestjänsten och föras i linje med initiativ inom ramen för handlingsplanen för demokratin i Europa som en övergripande prioritering för alla kommissionens generaldirektorat?
- 3.Hur tänker EU:s utrikesrepresentant stärka verktygslådan för sanktioner mot utländska aktörer för att utländsk inblandning och spridning av desinformation ska få allvarligare följder? Vilka åtgärder har han vidtagit för att ändra rådets förfarande för att anta sanktioner? Hur inverkar enhällighetsförfarandet på EU:s förmåga att agera kraftfullt mot utländsk inblandning?
Ingiven: 10.5.2021
Sista svarsdag: 11.8.2021