Întrebări parlamentare
PDF 46kWORD 10k
31 mai 2021
O-000038/2021
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral  O-000038/2021
adresată Comisiei
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Sylvia Limmer, Jaak Madison, Roman Haider, Simona Baldassarre, Luisa Regimenti
în numele Grupului ID
 Subiect: Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 în lumina articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană

Vineri, 28 mai 2021, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Cu toate acestea, mai multe state membre au pregătit deja terenul pentru vaccinarea copiilor înainte de decizia EMA. Unii experți au îndoieli în legătură cu vaccinarea copiilor, mai ales în ceea ce privește datele disponibile despre raportul dintre riscuri și beneficiile protecției copiilor, având în vedere că majoritatea datelor sugerează că aceștia dezvoltă rareori o formă gravă a bolii. Unii experți sugerează că s-ar recomanda vaccinarea copiilor numai dacă aceștia prezintă afecțiuni medicale preexistente grave.

1. Este Comisia de aceeași părere că administrarea vaccinului în cazul copiilor trebuie restricționată în lumina articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special având în vedere capacitatea limitată a copiilor de a-și da consimțământul în acest sens și că toate vaccinurile aprobate de EMA beneficiază doar de o autorizație condiționată de introducere pe piață (fondată pe o bază de date substanțial redusă în comparație cu cea solicitată în mod normal pentru ca un vaccin să fie autorizat, presupunându-se că beneficiile depășesc riscurile și că trebuie furnizate ulterior date clinice mult mai complete pentru a menține autorizația condiționată și pentru ca această autorizație să devină în viitor o autorizație standard de introducere pe piață)?

2. Este Comisia de acord cu faptul că această categorie de vârstă riscă să fie vaccinată din cauza presiunii sociale, cum ar fi cea exercitată de diferitele campanii publice de promovare a vaccinării, probabil ignorând sfatul medicilor? Cum ar putea fi protejați copiii de acest risc?

3. A efectuat sau a comandat Comisia vreun studiu care să analizeze în profunzime riscul potențial al unei infecții cu COVID-19 la copii?

Depunere: 31.5.2021

Dată-limită: 1.9.2021

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 1 iunie 2021Aviz juridic - Politica de confidențialitate