EU:n panos maailmanlaajuisten elintarvikejärjestelmien muuttamiseen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi
14.6.2021
Suullisesti vastattava kysymys O-000043/2021
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Tomas Tobé
kehitysvaliokunnan puolesta
Norbert Lins
maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan puolesta
Syyskuussa 2021 järjestetään elintarvikejärjestelmiä käsittelevä YK:n huippukokous osana kestävän kehityksen tavoitteet määrittävän kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n täytäntöönpanon vuosikymmentä. Elintarvikejärjestelmät, eli elintarvikkeiden tuotanto, jakelu ja kulutus, vaikuttavat kaikkiin seitsemääntoista kestävän kehityksen tavoitteeseen ja ovat olennaisen tärkeitä niiden saavuttamisen kannalta. Huippukokouksessa on tarkoitus käynnistää uusia toimia maailman elintarvikejärjestelmien muuttamiseksi terveellisemmiksi, kestävämmiksi ja oikeudenmukaisemmiksi. EU on osallistunut aktiivisesti Agenda 2030:n valmisteluun. Se on myös sitoutunut pitämään kestävän kehityksen tavoitteita kaikkien politiikkojensa johtavana periaatteena ja edistämään niitä kumppaneidensa kanssa.
Valitettavasti kaikkien saatavilla olevien indikaattoreiden mukaan emme ole pääsemässä nälättömään maailmaan vuoteen 2030 mennessä. Covid-19-pandemia on sitä paitsi nostanut esiin elintarvikejärjestelmän heikkouksia ja pahentanut eriarvoisuutta.
Tässä tilanteessa EU:n on kiireesti uudistettava ja laajennettava sitoumustaan poistaa nälkä maailmasta ja varmistaa oikeuden riittävään ruokaan toteutuminen.
- 1.Miten komissio aikoo varmistaa, että EU voi ottaa johtoaseman kestävän kehityksen tavoitteen nro 2 (nälän poistaminen) saavuttamisessa esimerkiksi antamalla ravitsemukseen liittyviä rahoitussitoumuksia vuosien 2021–2027 EU:n talousarviossa, kun otetaan huomioon nykyinen valtava maailmanlaajuinen rahoitusvaje?
- 2.Miten komissio aikoo hyödyntää EU:n kauppapolitiikkaa tukeakseen maailmanlaajuista siirtymistä kestäviin maatalouselintarvikejärjestelmiin pellolta pöytään -strategian mukaisesti?
- 3.Mitä toimenpiteitä komissio aikoo ehdottaa, jotta voidaan tukea kumppanimaiden ja niiden viljelijöiden, kalastajien, metsänomistajien ja elintarvikkeiden tuottajien pyrkimyksiä siirtyä kestävämpiin käytäntöihin keskeisillä aloilla, kuten eläinten hyvinvoinnin, torjunta-aineiden käytön ja mikrobilääkeresistenssin torjunnan aloilla?
Jätetty: 14.6.2021
Määräaika: 15.9.2021