Contribuția UE la transformarea sistemelor alimentare globale în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă
14.6.2021
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000043/2021
adresată Comisiei
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Tomas Tobé
în numele Comisiei pentru dezvoltare
Norbert Lins
în numele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală
Summitul ONU privind sistemele alimentare va avea loc în septembrie 2021, ca parte a Deceniului de acțiune pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, care cuprinde obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). Sistemele alimentare, adică producția, distribuția și consumul de alimente, afectează toate cele 17 ODD și sunt esențiale pentru realizarea acestora. Summitul este conceput ca un prilej de a lansa noi acțiuni pentru a face sistemele alimentare mondiale mai sănătoase, mai sustenabile și mai echitabile. UE a contribuit activ la pregătirea Agendei 2030. Aceasta s-a angajat, de asemenea, să facă din ODD principii directoare în toate politicile sale și să le promoveze împreună cu partenerii săi.
Din păcate, toți indicatorii disponibili indică faptul că nu suntem pe cale să atingem obiectivul eradicării foametei până în 2030. În plus, pandemia de COVID-19 a scos în evidență fragilitatea sistemelor alimentare și a accentuat inegalitățile.
În acest context, este imperios necesar un angajament reînnoit și consolidat al UE de a eradica foametea și de a asigura dreptul la hrană adecvată:
- 1.Cum se va asigura Comisia că UE poate juca un rol de lider în atingerea ODD 2 (Eradicarea foametei), inclusiv prin asumarea de angajamente financiare pentru nutriție în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027, având în vedere enormul deficit actual de finanțare la nivel mondial?
- 2.Cum intenționează Comisia să utilizeze politica comercială a UE pentru a sprijini tranziția globală către sisteme agroalimentare durabile, în concordanță cu Strategia „De la fermă la consumator”?
- 3.Ce măsuri intenționează Comisia să propună pentru a sprijini țările partenere și fermierii, pescarii, silvicultorii și producătorii de alimente locali din aceste țări în tranziția către practici mai durabile în domenii-cheie precum bunăstarea animalelor, utilizarea pesticidelor și combaterea rezistenței la antimicrobiene?
Depunere: 14.6.2021
Dată-limită: 15.9.2021