Eljárás : 2021/2607(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000049/2021

Előterjesztett szövegek :

O-000049/2021 (B9-0030/2021)

Viták :

PV 08/07/2021 - 16
CRE 08/07/2021 - 16

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 47kWORD 10k
2021. június 18.
O-000049/2021
Szóbeli választ igénylő kérdés  O-000049/2021
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Lucia Ďuriš Nicholsonová, Dennis Radtke, Alicia Homs Ginel, Sylvie Brunet, France Jamet, Mounir Satouri, Sandra Pereira
a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: Tisztességes munka- és foglalkoztatási feltételek a légi közlekedési ágazatban

Az elmúlt években számos változás történt a légi közlekedési ágazatban. Ezek némelyike hozzájárult a légi személyzet foglalkoztatására vonatkozó szerződések típusainak diverzifikációjához, például a „pay-to-fly” rendszerek megjelenéséhez, ami a különböző joghatóságokban található operatív bázisok elterjedésével együtt a tisztességtelen verseny kockázatával járhat.

A közelmúltban nyolc tagállam együttes nyilatkozatot tett, amely a légi közlekedési ágazat szociális és munkaügyi szempontjaira összpontosított. Emellett számos bírósági intézkedésre, munkaügyi ellenőrzésre, tiltakozásra és sztrájkra került sor az érintett munkavállalók kezdeményezésére.

A Covid19-világjárvány az uniós légi közlekedési ágazatot is érinti, mivel a forgalom a harmadára csökkent és rengeteg munkahely szűnt meg, mivel a légi fuvarozók az életképesség fenntartására és a költségek csökkentésére törekednek. Az állami támogatási programok ellenére a legtöbb légitársaság még mindig nehezen tud visszatérni a világjárvány előtti tevékenységi szintekhez. Mivel a közeljövőben nem várható javulás, félő, hogy ez további elbocsátásokhoz és a szerződési feltételek további romlásához vezethet. Mindezek alapján a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság a következő kérdéseket teszi fel:

1. Szorgalmazni fogja-e a Bizottság a társadalmilag felelős és fenntartható légi összeköttetést az EU-ban a szociális jogok védelme és előmozdítása, a biztonság további fokozása és a tisztességes verseny biztosítása révén, valamint hogy az állami pénzügyi támogatásban részesülő vállalatok teljes mértékben tartsák tiszteletben a munkavállalói jogokat és a munkaügyi jogszabályokat?

2. Az 1008/2008/EK rendelet értékelését figyelembe véve hogyan fogja biztosítani a Bizottság az alkalmazandó uniós jogszabályok hatékony végrehajtását, és milyen jogi intézkedéseket mérlegel annak érdekében, hogy egyenlő versenyfeltételeket és jogbiztonságot biztosítson a légi személyzet számára, ideértve például azt a követelményt, hogy egyértelműen tudhassák, melyik ország munkajoga alkalmazandó rájuk?

3. Mikor terjeszti elő a Bizottság az 1008/2008/EK rendelet felülvizsgálatát annak érdekében, hogy tisztességes munkakörülményeket és foglalkoztatási feltételeket biztosítson a légi közlekedési ágazatban?

4. Mikor teszi közzé a Bizottság a tagállamok légi közlekedési és munkajogi szakértőiből álló ad hoc csoport megállapításait, és hogyan fogja orvosolni a légi személyzet álláshelyeire, a kiszervezett munkahelyekre és az ügynökségi alkalmazottakra vonatkozó megbízható adatok hiányát?

Előterjesztve: 18.6.2021

Határidő: 19.9.2021

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2021. június 22.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat