Yhdysvaltojen määräämät pakotteet ja oikeusvaltioperiaate
2.9.2021
Suullisesti vastattava kysymys O-000057/2021
komissiolle
työjärjestyksen 136 artikla
Juan Fernando López Aguilar
kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta
Yhdysvaltojen hallinto ilmoitti 2. kesäkuuta 2021 valtiovarainministeriönsä määränneen korruptioon perustuvia pakotteita kolmelle henkilölle ja heidän verkostoilleen Bulgariassa. Yhdysvaltojen hallinto pitää korruptiota riskinä oikeusvaltioperiaatteelle, talouskasvulle, demokraattisille instituutioille ja ihmisoikeuksille. Pakotteet perustuvat Yhdysvaltojen maailmanlaajuisesti soveltamaan ihmisoikeusvastuuta koskevaan Magnitski-lakiin[1]. Yhdysvaltojen ulkoministeriö nimesi lisäksi samana päivänä presidentin asetuksella 13818 kolme muuta (entistä) viranhaltijaa, joilla ei tästedes ole pääsyä Yhdysvaltoihin[2].
Pakostakin on pohdittava tällaisten Yhdysvaltojen pakotteiden vaikutuksia EU:n toimintamalleihin demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien aloilla. Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan demokratiaa, oikeusvaltiota ja perusoikeuksia käsittelevä seurantaryhmä on järjestänyt kokouksia ja vaihtanut kirjallisesti näkemyksiä kansallisten viranomaisten ja EU:n toimielinten kanssa sekä saanut usein todeta, että haasteisiin ei tunnu olevan tarvetta vastata kiireellisesti.
Edellä esitetyn perusteella:
- 1.Mitä mieltä komissio on siitä, että EU:n liittolaisenaan pitämä ulkopuolinen maa ryhtyy torjumaan korruptiota EU:n jäsenvaltiossa? Miten tämä muuttaa komission arviota nykyisestä toimintamallista ja etenkin komission omista tähänastisista toimista?
- 2.Mihin toimiin komissio aikoo ryhtyä, jotta valtioiden tasolla toteutettaisiin järeää toimintamallia? Aikooko komissio nostaa ennakoivammin esiin korruptiotapauksia ja oikeusvaltioon kohdistuvia uhkia ja puuttua niihin kaikissa jäsenvaltioissa? Koskapa komissio ei enää julkaise korruptiontorjuntakertomuksia, aikooko se tiukentaa korruption seurantaa ja tehdä johtopäätöksiä ja sisällyttää suosituksia oikeusvaltiokertomuksiinsa? Miten Euroopan syyttäjänviraston toiminta auttaa tässä asiassa? Aikooko komissio laatia EU:n yhteisen korruptionvastaisen strategian?
Jätetty: 2.9.2021
Määräaika: 3.12.2021