Eljárás : 2021/2885(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000073/2021

Előterjesztett szövegek :

O-000073/2021 (B9-0044/2021)

Viták :

PV 14/12/2021 - 17
CRE 14/12/2021 - 17

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 44kWORD 10k
2021. november 9.
O-000073/2021
Szóbeli választ igénylő kérdés  O-000073/2021
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 136. cikke
Bernd Lange
a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság nevében
 Válasz a plenáris ülésen 
 Tárgy: A kimberley-i folyamat tanúsítási rendszerének végrehajtása

1. Hogyan javítható az EU hozzájárulása a kimberley-i folyamat tanúsítási rendszerének (KPCS) hatékony végrehajtásához? Mit lehet tenni a helyi ellenőrzési és végrehajtási kapacitás növelése érdekében? Mennyire egyszerűsítik a résztvevők közötti információmegosztást a háromoldalú struktúrában? Hogyan értékeli a Bizottság a partnerkormányokkal, különösen a gyémánttermelő országok kormányaival folytatott együttműködését és munkáját?

2. Hogyan közelíti meg a Bizottság a KFCS reformfolyamatát, és milyen előrelépés történt eddig? Mi valósítható meg a hatály kiigazítása és a konfliktusövezetből származó gyémánt fogalommeghatározásának más kérdésekre, például az emberi jogi visszaélésekre való kiterjesztése tekintetében, és mi lenne egy reális ütemterv?

3. Hogyan értékeli a Bizottság a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló korábbi eszköz keretében a partnerországok kormányaival és helyi hatóságaival folytatott együttműködést és annak eredményeit, és milyen konkrét projekteket vár el a béke, stabilitás és konfliktusmegelőzés új tematikus programja és a vonatkozó földrajzi programok keretében a kisüzemi bányászati területeken folytatott regionális együttműködés fokozása érdekében?

4. Hogyan járulhat hozzá az EU a civil társadalom szerepének erősítéséhez a KFCS-ben, összhangban más, több érdekelt felet tömörítő fórumokkal (például a nyersanyag-kitermelő iparágak átláthatóságára irányuló kezdeményezéssel és az OECD felelősségteljes ásványianyag-ellátási láncokkal foglalkozó fórumával)?

5. Hogyan fogja a Bizottság összehangolni a KPCS végrehajtását a kellő gondosságról szóló jövőbeli jogszabályokkal az összeegyeztethetőség biztosítása érdekében? Mérlegel-e önálló intézkedéseket a nyers, vágott és csiszolt gyémántok uniós behozatalára vonatkozó kellő gondossági kötelezettség bevezetése érdekében? Fontolóra tudná-e venni a Bizottság a gyémánt felvételét a konfliktusövezetekből származó ásványokról szóló rendeletbe, amikor az 2023-ban felülvizsgálatra kerül?

6. Milyen intézkedéseket lehetne hozni annak biztosítására, hogy a gyémántellátási láncok konfliktusmentesek legyenek, és mentesek legyenek más emberi jogi és környezetvédelmi problémáktól annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek a fogyasztók elvárásainak?

7. Milyen szerepet játszhatnak az olyan új technológiák, mint a blokklánc-technológia a gyémántellátási láncok átláthatóságának és nyomon követhetőségének fokozására (és a gondosság fokozására) irányuló erőfeszítésekben?

Előterjesztve: 9.11.2021

Határidő: 10.2.2022

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2021. november 11.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat