Creșterea prețurilor la energie și manipularea pieței gazelor
3.3.2022
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000007/2022
adresată Comisiei
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Cristian-Silviu Buşoi
în numele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie
Prețurile gazelor fosile au atins un nivel maxim în decembrie 2021, fiind de patru ori și jumătate mai mari decât în ianuarie 2021. Această creștere substanțială a fost determinată de dinamica cererii și a ofertei la nivel mondial și a fost exacerbată de factori legați de pandemie și de tensiunile geopolitice, la care s-au adăugat importurile mai mici decât se preconizase de gaze fosile în Europa, în special din Rusia. Acest lucru a determinat ca stocarea gazelor fosile să atingă niveluri mai mici decât media și prețuri ridicate la energie, ceea ce a dus la creșterea ratelor inflației în întreaga UE.
Pe măsură ce economia începe să se redreseze în urma pandemiei, UE și statele sale membre trebuie să găsească soluții structurale pentru a-și proteja și sprijini gospodăriile, industriile și întreprinderile, în special IMM-urile și microîntreprinderile. În acest scop, trebuie luate măsuri pentru a aborda preocupările legate de expunerea considerabilă a UE la piețele internaționale de gaze și vulnerabilitatea față de anumiți furnizori individuali, precum și încercările de manipulare a pieței și de implicare în speculații false.
- 1.Care sunt constatările preliminare ale investigației Comisiei privind un posibil comportament anticoncurențial pe piața gazelor naturale și când vor fi făcute publice concluziile acesteia?
- 2.A fost efectuată o evaluare a eficacității articolului 11 din Directiva 2009/73/CE și a deciziei referitoare la cauza AT.39816 în ceea ce privește reducerea riscurilor la adresa securității aprovizionării cu energie a statelor membre?
- 3.Nivelurile actuale de stocare a gazelor fosile fac ca UE să devină și mai vulnerabilă la presiunile externe pe termen scurt? Au fost definite praguri specifice pentru nivelurile de stocare?
- 4.Ce schimbări structurale ar putea fi aduse pieței la nivelul UE pentru a le permite statelor membre să protejeze consumatorii împotriva volatilității pieței internaționale a gazelor în viitor?
- 5.Ce măsuri concrete va lua Comisia pentru a informa mai bine cetățenii UE cu privire la cauzele creșterii dramatice a prețurilor la energie cu care trebuie să se confrunte?
Depunere: 3.3.2022
Dată-limită: 4.6.2022