Den globala strategin för forskning och innovation: Europas strategi för internationellt samarbete i en föränderlig värld
28.3.2022
Fråga för muntligt besvarande O-000013/2022
till kommissionen
Artikel 136 i arbetsordningen
Cristian-Silviu Buşoi
för utskottet för industrifrågor, forskning och energi
Kommissionens antog sitt meddelande om en global strategi för forskning och innovation den 18 maj 2021. Den föreslagna strategin syftar till att främja regler som bygger på multilateralism, ömsesidig öppenhet och grundläggande värderingar med tredjeländer i syfte att tillhandahålla innovativa lösningar på utmaningar som rör miljö, digitala frågor, hälsa och innovation. Det är viktigt att dessa partnerskap bygger på lika villkor och respekt för den akademiska friheten, samtidigt som de är förenliga med mänskliga rättigheter och internationell rätt.
Mot bakgrund av detta uppmanas kommissionen att svara på följande frågor:
- 1.Erkänner kommissionen att den akademiska friheten och det institutionella oberoendet är under press, både inom EU och globalt?
- 2.Håller kommissionen med om att akademisk frihet och institutionellt oberoende måste respekteras fullt ut för att EU på ett trovärdigt sätt ska kunna förespråka dessa principer i hela världen? Kommer kommissionen att lägga fram ett förslag om rättsligt skydd av den akademiska friheten i EU?
- 3.Hur kommer kommissionen att ta upp akademisk frihet i nya associeringsavtal och främja respekten för akademisk frihet i länder som redan är associerade till Horisont Europa?
- 4.Håller kommissionen med om att man bör undersöka möjligheterna att inrätta ett europeiskt stipendieprogram för riskutsatta forskare?
- 5.Hur kommer kommissionen att säkerställa ömsesidighet och lika villkor för att påskynda en hållbar och inkluderande utveckling och övergången till motståndskraftiga, kunskapsbaserade samhällen och ekonomier i låg- och medelinkomstländer?
Ingiven: 28.3.2022
Sista svarsdag: 29.6.2022